Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Одобрено устройство за лечение на дисфункция на Евстахиевата тръба

Текст A

Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) е разрешила за употреба устройство, което използва малък балон за лечение на персистираща дисфункция на Евстахиевата тръба. Това е състояние, при което в ухото се появяват усещане за налягане и усещане за приглушени звуци или болка.

Евстахиевата тръба подпомага слуха чрез поддържане на налягането вътре в ухото. Възстановяването на нормалната функция на тази важна част на средното ухо може да осигури облекчение на болката, дискомфорта и усещането в ухото за пълнота или запушване, свързано със състоянието. Системата за дилатация с балон служи за лечение на пациенти с такива симптоми. За този метод на лечение се използва катетър, с помощта на който се вмъква малък балон през носа на пациента в Евстахиевата тръба. След като се напомпи балонът отваря път на слузта и въздуха и те могат да се дренират през Евстахиевата тръба. Това може да помогне за възстановяване на правилното функциониране. След като се разшири по този начин въздухът се изпуска и балонът се премахва.

FDA разглежда данни за лечебната система от рандомизирано клинично проучване с 299 пациенти с хронична дисфункция на Евстахиевата тръба. От пациентите, подложени на процедура със системата, 52% са имали резултати в рамките на нормалното функциониране 6 седмици след процедурата в сравнение с 14% от пациентите, които са били лекувани само с конвенционално медицинско лечение (спрей за нос).
Най-честите нежелани реакции, свързани със системата Aera, са малки разкъсвания на лигавицата на Евстахиевата тръба, незначително кървене и влошаването на заболяването. Пациенти на възраст под 22 год., пациенти, чиято сънна артерия се намира в пролука до костта, заобикаляща Евстахиевата тръба или пациенти, чиято Евстахиевата тръба е винаги отворена, не трябва да използват системата Aera.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.