Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Пациент с 30 см разкъсване на аортата спаси екипът на доц. Иво Петров от Аджибадем Сити Клиник

Текст A

48-годишният мъж пристига в критично състояние в петък, днес му предстои изписване в добро състояние

48-годишен пациент от Плевен с близо 30 сантиметра разкъсване на най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло – аортата, спасиха в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център в петък. Дисекацията на аортата се причинява от разкъсването на най-вътрешния слой на съда. Това е спешно състояние, чиято навременна диагноза е от изключителна важност за спасяването на живота на пациента. 

Мъжът пристига по спешност и екипът на водещия инвазивен кардиолог у нас доц. Иво Петров предприема двучасова животоспасяваща интервенция. Той и д-р Зоран Станков поставят два последователни стента, за да се затвори разслояването на съда по цялата му дължина и по този начин животът на пациента е спасен. Подобна интервенция при такъв тип дисекация, засягащи дяловете на аортата, отговорни за кръвоснабдяването на мозъка, се провежда за първи път у нас.

„Болният беше в критично състояние поради опасността от голяма кръвозагуба от основния съд, но и заради запушване в посока дясна бедрена артерия, довело до некроза на крака“, обяснява доц. Иво Петров. Пациентът е транспортиран от Плевен, където сърдечно-съдовите лекари поставят диагнозата и решават да преведат пациента в кардиоболницата в София, за да се направи опит за ендоваскуларно лечение, а не отворена операция.

Обичайният подход при такива случаи е класическа кардиохирургия, но състоянието на пациента не е позволявало отворен достъп. Инвазивните кардиолози предприемат по-авангарден подход и извършват сложна интервенционална процедура със застъпване на две вътресъдови протези. С тях е овладян рискът от животозастрашаващ кръвоизлив чрез изграждане на ново вътрешно покритие на артерията, като същевременно е отпушен съдът, поради който десният крак на пациента е застрашен от ампутация.

„Огромното предизвикателство и иновативността бе в преминаването и стентирането на аортната дъга. Дисекацията беше тип А. При тези случаи е почти невъзможно пациентите да бъдат лекувани с методите на интервенционалната кардиология и в световната практика успешните случаи са единици“, споделя доц. Петров.

Процедурата преминава успешно, а възстановителният период е без усложнения. Кръвоснабдяването на крака е възстановено в следствие на отпушването на илиачната артерия и е избегнат рискът от загуба на крайника. Днес предстои изписване на пациента в добро състояние, който ще продължи да бъде проследяван в дългосрочен план от кардиолозите в Плевен.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.