Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Предозирането с лутеин може да образува кристални отлагания в очите

Текст A

През последното десетилетие офталмолозите започнаха да препоръчват ежедневен прием на хранителни добавки. По този начин се цели предотвратяване или забавяне загубата на зрение от свързаната с възрастта макулна дегенерация. Но дали увеличаването на препоръчителната доза означава увеличена защита?
В наскоро публикуван доклад в JAMA Ophthal­mo­logy се разкрива какво може да се случи, когато пациент приема по-голямо количество добавка, отколкото се нуждае организмът. В статията се опис­ва пациент без макулна дегенерация, свързана с възрастта, както и без други зрителни проблеми, насочен към очна клиника поради установени кристални депозити в макулите на ретините на двете очи. Щателната анамнеза разкрива, че през последните 8 години пациентът е приемал ежедневна суплементация с лутеин (20 mg). В добавка на това се е придържал към диета, богата на лутеин. Крайният резултат е консумация на повече от два пъти по-голямо количество лутеин, отколкото е препоръчителната дневна доза (10 mg). Пациентът е спрял да приема лутеин като хранителна добавка, но продължил да се придържа към богатата на лутеин диета и след 7 месеца кристалите в дясното око изчезнали.
Лутеинът е част от препоръчителния хранителен режим при макулна дегенерация, свързана с възрастта. Този режим е създаден на базата на резултати от клинични изпитвания. В тези проучвания изследователите са открили, че при пациентите с висок риск от загуба на зрението от AMD, които приемат лутеин (10 mg) и зеаксантин (2 mg) под формата на хранителни добавки, се намалява темпът на прогресия на заболяването. Лутеин и зеаксантин са каротеноиди. Това са вещества, за които се смята, че неутрализират светлинно индуцираното увреждане на очите. Човешкият организъм не може да образува каротеноиди, затова те могат да постъпят в тялото чрез внасянето им отвън – чрез храната или като суплементи. Този доклад трябва да бъде последван от по-голям клиничен опит, преди резултатите да се считат за убедителни.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.