Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Проф. Здравко Каменов с награда „Питагор” за утвърден учен в областта на здравето и медицинските науки

Текст A

В навечерието на 24 май, за десети път, Министерството на образованието и науката връчи традиционните награди „Питагор” за съществен принос в развитието на науката на български учени, научни колективи и организации. Сред отличените е началникът на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Александровска“ проф. Здравко Каменов, който е признат за утвърден учен в областта на здравето и медицинските науки. Освен статуетка "Питагор", той получи също грамота и парична награда от 8000 лв.

Проф. Здравко Каменов е ръководител на Катедрата по вътрешни болести на Медицински факултет в Медицински университет-София, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Александровска” и национален консултант по вътрешни болести. Специализирал е в областта на ендокринологията в Япония, Австрия, Великобритания, Италия, САЩ и др. Работи в областта на захарния диабет и свързаните с него ендокринни проблеми и диабетни състояния. Създава първия в страната Център за превенция на захарния диабет и усложненията му в структурата на Александровска болница. Проф. Каменов развива ново направление на органокините и тяхната роля в различни патологични процеси – затлъстяване, предиабет, диабет, синдром на поликистозните яйчници, хипогонадизъм при мъжете, чернодробна неалкохолна стеатозна болест на черния дроб и др. Работи активно и за развитието на сексуалната медицина като ново интердисциплинарно направление у нас, основава и ръководи Българската асоциация по сексуална медицина.

Проф. Каменов е награден с почетния медал на Американската асоциация на клиничните ендокринолози и Американския колеж по ендокринология и с университетски награди – на името на “Проф. Константин Чилов” за научна и преподавателска дейност във вътрешните болести и „Златна Панацея” за медико-клинична дейност в терапевтичната област. Той е член на Националния акредитационен съвет за продължаващо медицинско обучение, зам.- председател, а понастоящем научен секретар на Съюза на българските медицински специалисти. В периода 2015-2017 г. има 30 научни публикации с общ импакт фактор 53.6, както и 293 цитата, има 93 участия в национални и международни научни форуми, член е на редакционните колегии на 7 списания, като също така участва в множество експертни комисии в своята област. Има над 250 публикации и участия в монографии и учебници у нас и в чужбина.

През 2016 г. с награда „Питагор” за утвърден учен в областта на здравето и медицинските науки бе отличен и проф. Ивайло Търнев - началник на Клиника по нервни болести и ръководител на Експертния център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания в УМБАЛ „Александровска”. Доц. Теодора Чамова, също невролог в "Александровска" от екипа на проф. Търнев и главен асистент в Катедрата по неврология към Медицински университет - София, получи голямата награда „Питагор“ за млад учен през 2017 г.

Текст и снимки: УМБАЛ Александровска


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.