Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Протеин в зелената салата би могъл да помогне за по-бързото заздравяване на костите

Текст A

Изследователи от Университета Пенсилвания във Филаделфия проправят пътя за орална терапия, която би могла да излекува по-бързо костите при хора с диабет.

Тъй като хората, живеещи с диабет, имат по-висок риск от счупване и по-ниска степен на възстановяване на костите, лекарите намират заздравяването на счупени кости като значително предизвикателство.

Д-р Хенри Даниел е автор на статията, публикувана в списанието Biomaterials, в която екипът е търсил удобно и достъпно решение на този проблем. 

Производството на инсулин е скъпо, а самата молекула е нестабилна, изисква специфично съхранение и транспортиране, а приложението е изцяло инжекционно. Изследователският екип разработва въвеждане на специфични протеини в растителните клетки. Тогава растенията започват да експресират този ген в своите клетки. След като растението произвежда протеина в листата си, хората могат да го приемат перорално.

В цитираното проучване екипът използва човешки инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1), протеин, който играе съществена роля в развитието и регенерацията на мускулите и костите. 

Използвайки методи, усъвършенствани от д-р Daniell, екипът прави възможна експресията на IGF-1 в листата на зелената салата. 

След като салатата порасне, изследователите лиофилизират растенията и извличат субстанция, която остава стабилна в продължение на 3 години. 

В миши и човешки клетъчни линии е установено,че субстанцията предизвиква растеж на няколко типа клетки, включително остеобласти.

Когато изследователите добавяли субстанцията към храната на мишки, гризачите показали увеличение на IGF-1. Когато мишки със захарен диабет консумират веществото, те показват признаци на усилено заздравяване на костите с подобрен костен обем и плътност.

Учените са удивени от ефекта на „салатения” протеин върху зарастването на фрактурите, при еднократно перорално приложение. 

Настоящото лечение с IGF-1 изисква ежедневно поставяне на инжекции или хирургична имплантация.

Изследователите се надяват да продължат да разработват IGF-1 в растения за клинична употреба не само за заздравяване на костни фрактури, но и при остеопороза и други заболяванията, които увреждат костите. 


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.