Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Проучване показва, че лошото хранене може да доведе до ослепяване

Текст A

При изследователи от Bristol Medical School и Bristol Eye Hospital попада тийнейджър, оплакващ се от умора. Връзката между хранителните му навици и зрителните нарушения, от които страдал, била открита доста по-късно, когато зрението му било вече много увредено. Като изключим факта, че се хранел нередовно и набързо с вредна храна, пациентът бил с нормални BMI и височина, и без видими белези на малнутриция, не приемал никакви медикаменти. Тестовете показали макроцитна анемия и ниски нива на витамин B12, които били третирани с инжекции с B12 и хранителни препоръки. Когато пациентът посещава GP година по-късно, вече имал намаление на слуха и зрителни проблеми. До 17-годишна възраст зрението му значително се влошило до степен на слепота. По-нататъшни изследвания открили дефицит на B12, ниски нива на Se и Cu, високи нива на Zn и значително редуцирани нива на витамин D, както и намаление на костната плътност.

Оптичната невропатия, свързана с храненето е дисфункция на n. opticus. Състоянието е обратимо, ако се хване навреме. Оставено без лечение, може да доведе до перманентна структурна увреда на нерва и до слепота. В развитите страни, като UK, най-често срещаните причини за този вид оптична невропатия са чревни заболявания или употреба на лекарства, интерфериращи с абсорбцията на редица важни нутриенти. Чистите диетични причини са по-рядко срещани.

Екипът препоръчва снемане на хранителна анамнеза при всеки клиничен преглед – така, както се задават въпроси относно тютюнопушенето и приема на алкохол. Това може да доведе до по-навременно поставяне на диагноза като хранителна оптична невропатия.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.