Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Проучване установява дали марихуаната засяга бъбречните функции

Текст A

Ново проучване разкрива, че употребата на марихуана може би засяга бъбречната функция при здрави млади хора. Анализът е публикуван в Clinical Journal of the American Society of Nephrology (CJASN).

Тъй като марихуаната става все по-приета в Съединените щати, има належаща необходимост от проучвания, изследващи рисковете и ползите от нея. По отношение на бъбречните функции проучвания при животни показват, че марихуаната може да им повлияе, но данните в тази насоки за хората са недостатъчни.

В първото проучване по рода си д-р Джули Ишида и колеги (Калифорнийски университет, Сан Франциско и МЦ Сан Франциско) изследват потенциалните връзки между употребата на марихуана и бъбречната функция при здрави млади възрастни.

Техният анализ включва данни от проучването Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA), което съдържа многократни оценки от употребата на марихуана и ефектите върху бъбреците.

Екипът установява, че в началото на изпитването участниците, които използват по-големи количества марихуана, имат влошена бъбречна функция. По време на периода за проследяване обаче марихуаната не е свързана с подобни промени, нито с други белези за бъбречна увреда, като изменение на албумина в урината.

"Резултатите от наблюдението ни при млади възрастни с нормална бъбречна функция не могат да се тълкуват като клинично значима разлика и може да са недостатъчни за информирано вземане на решения относно употребата на марихуана. Възможно е да има връзка между употребата на марихуана и бъбречната функция в други популации, като хора в късна зряла възраст или пациенти с бъбречно заболяване, така че са необходими допълнителни проучвания ", каза д-р Ишида.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.