Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Проведе се 25-ти Юбилеен Национален симпозиум по урология и ендоурология

Текст A

От 15-17.10.2020 г. в Интерхотел „Сандански”, гр. Сандански се проведе 25-ия Юбилеен Национален Симпозиум по урология и ендоурология с международно участие. Той е включен в програмата на  Българското дружество по ендоурология и ЕКЛ. В него взеха участие над 150 изтъкнати уролози, нефролози, хирурзи, анестезиолози, специалисти от онкологичните диспансери, химио и радиотерапевти, общопрактикуващи лекари и други специалисти от водещи болници в нашата страна и чужбина с научни съобщения, постери и видеофилми. Направи впечатление участието на голям брой млади лекари с подчертан интерес към новостите в урологичната практика.

На симпозиума бяха дискутирани следните основни научни проблеми:

  • Доброкачествена простатна хиперплазия.
  • Карцином на простатната жлеза.
  • Възпалителни заболявания на простатната жлеза.
  • Свръхактивен пикочен мехур.
  • Минимално инвазивни техники в урологията.
  • Ендоурология и ЕКЛ.
  • Тумори на урогениталната система.
  • Анестезия и антибактериална терапия в урологията.
  • Еректилна дисфункция и фертилитетни проблеми.

 Отделни пленарни заседания бяха посветени на диагностиката и лечението на ДПХ, карцинома на простатната жлеза, уролитиазата и оперативната урология. Наред с тях бяха обсъждани новите ендоурологични техники и лапароскопски и робот асистирани достъпи, инконтиненцията на урината, реконструктивните и органосъхраняващи техники в урологията, еректилната дисфункция и анестезията при урологични операции.

Гости на симпозиума бяха лекари от водещи урологични клиники в България и чужбина. Техните презентации бяха във връзка с робот-асистираните и лапароскопските операции на отделителната система, диагностичните възможности на PET скенера при пациенти с карцином на простатата, както и фокалното лечение на нискорисковия рак на простатата.

Чрез участието си в научната програма на симпозиума, с професионалния си опит и споделените новости по време на пленарните заседания на форума, всички участници допринесоха за повишаване на научното ниво на събитието. През тези два напрегнати дни те имаха възможност да обменят много информация помежду си, да срещнат стари приятели и установят нови полезни контакти. Заедно с това всички участници успяха да споделят своя практически опит както помежду си, така и с по-младите си колеги в кулоарите на симпозиума.

В организираната медицинска изложба участваха над 20 фирми предлагащи медикаменти, апаратура и консумативи.

Провеждането на 25-ия Юбилеен Национален Симпозиум по урология и ендоурология с международно участие е от взаимна полза за всички. Той ще допринесе за повишаване нивото на профилактика, диагностика, лечение и проследяване на урологичните заболявания в България и има своя принос и в бъдеще за развитието на българската урология.

Следващият 26-ти симпозиум ще се проведе на 10-12.06.2021 г. отново в Интерхотел Сандански.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.