Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Проведе се XIX-та Национална конференция за педиатри и фамилни лекари

Текст A

В периода 18-20 май 2018 г., в х-л „Маджестик“ на Слънчев бряг, екипът на Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” отново бе домакин на XIX-та Национална конференция за педиатри и фамилни лекари с международно участие. Началникът на клиниката и национален консултант по педиатрия проф. Пенка Переновска откри научния форум, който за втора година е под патронажа на изпълнителния директор на болницата доц. Костадин Ангелов и традиционно се провежда в навечерието на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. На форума присъстваха повече от 700 специалисти от страната, сред които национални консултанти, академици, ръководители на клиники, на катедри и научни дружества, както и представители на РЗИ, на Изпълнителна агенция „Медицински одит“, представители на 53 фармацевтични компании и др. Участваха и гост-лектори от Русия, Беларус, Гърция, Сърбия, Македония, Словения, Босна и Херцеговина.

Доц. Ангелов поздрави проф. Переновска и нейния екип за отговорността и усърдието, с които всяка година спазват традицията и организират най-голямото събитие в областта на педиатрията у нас. В приветствието си той отбеляза факта, че научният форум от година на година става все по-внушителен и респектиращ със своя мащаб, присъствие на специалисти и тематичен обхват, изтъкна ползите от подобни инициативи и пожела успех на участниците.

Поздравителни адреси бяха получени от съветника на Президента на България по социална политика и здравеопазване Стефан Савов, от председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, от декана на Медицински факултет при МУ-София проф. Ив. Митов и от председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Програмата на конференцията, селектирана в седем научни сесии, обхвана актуални проблеми в областта на педиатрията и детското здравеопазване, теоретична, статистическа и практически насочена информация в областите: имунология и ваксинопрофилактика, алергология, пулмология, дерматология, хирургия, оториноларингология, офталмология, кардиология, ревматология, генетика и неврология.

Експерти от цялата страна споделиха своя опит, знания и примери за добри практики, и дискутираха с общопрактикуващи, болнични и извънболнични специалисти новостите в превенцията, диагностиката и лечението на детските, социално-значимите и редките болести.

В рамките на форума се състоя кръгла маса „Със загриженост към децата на България“, в която бяха засегнати проблемите в сегашната социална и икономическа реалност на детското здравеопазване. Специално внимание бе обърнато на физическите, психическите и социалните последствия за развитието на децата в следствие на малтретиране, случаите на физическа и вербална агресия, синдромът на родителското отчуждаване и пр. Друг акцент в дискусиите беше поставен върху пълноценното и здравословно хранене на подрастващите. Стряскащите данни от ръста на затлъстяването при децата бяха обсъдени успоредно с ползата и вредата от т.нар алтернативни на здравословното хранене диети. Експертите изразиха мнение, че различните варианти на вегетарианството крият и рискове за здравето от тяхното прилагане. Такъв пример са хранителните режими с напълно изключване на животински продукти, които могат да доведат до метаболитни нарушения със сериозни последици за детския организъм.

В социалния дебат бе включена и Програмата за здравните медиатори и постигнатите чрез нея ползи в подобряване здравното и социалното състояние на уязвими общности и групи в условията на здравната реформа. Анализиран бе и проблемът с липсата от пренатална диагностика при инвитробременност и необходимостта от принципни промени в нормативната база на детското здравеопазване за решаване на този проблем, водещ до тежка патология на плода. Проведената кръгла маса даде възможност да се чуят мнения и становища на експерти в различни области и да се дискутират идеи в търсене на верните решения.

Постерната сесия включваше 36 постера, 7 от които съставени от екипа на проф. Переновска. Тричленна комисия с председател проф. Петко Минчев отличи четири постера, отговарящи най-много на критериите за цялостно оформяне, онагледяване и достъпност на съдържанието, висок терапевтичен ефект и добро представяне на авторите.

І място
Диференциална диагностика на протрахираната и хронична кашлица при децата – проф. Ю. Мизерницкий, И. Мелникова, Е. Удалцова

ІІ място
Образуване на биофилм от клинични изолати Stenotrophomonas maltophilia – доц. Т. Стратева, А. Трифонова, Д. Борисова, С. Стоицова, Е. Савов, Г. Петрова, П. Переновска, И. Митов

Българските пациенти с муковисцидоза – актуални данни за 2017 г. –доц. Г. Петрова, П. Переновска, Д. Митева, В. Исаев, М. Байчева, П. Янева, Г. Хинков, Д. Христова, Н. Стоева, А. Найденова, К. Кетев, Н. Генкова, М. Бошева, В. Недкова, Я. Иванов, И. Христов, М. Георгиева, Н. Янева, А. Савов

ІІІ място
Епидемиология на цепката на устната и небцето в РМакедония – д-р Л. Зафировски, М. Зафировски, Р. Димовска, С. Смилянич, Х. Стаменкович, М. Прапотник, З. Смайлагич, Л. Матевска

Награда на Инициативния комитет на конференцията получи постера
Психосоциални и медицински проблеми при деца с онкологични заболявания при някои етнически малцинствени групи – И. Георгиева, И. Христозова, Д. Константинов, М. Янчева - Стойчева

В знак на признателност, Организационният комитет на конференцията отличи с грамоти и част от фирмите-спонсори на събитието - генералният спонсор, за дългогодишно сътрудничество и участие в научните конференции, за оказана помощ във ваксинопрофилактиката, за най-голям брой спонсорирани участници и др. Общо 53 фирми за лекарства и медицински консумативи финансираха организирането на XIX-та Национална конференция за педиатри и ОПЛ.

Преди да закрие конференцията проф. Пенка Переновска благодари от сърце на своя екип и на фирмата организатор за цялостната организация на мероприятието години наред, на фирмите-спонсори за съдействието и финансирането на форума, за доверието, за всеотдайността и съпричастието към науката и към проблемите на детското здравеопазване. С думи на признателност се обърна и към всички присъстващи за активното участие и безценния научен принос, които всяка година правят конференцията все по-полезна, атрактивна и успешна. Преди да се сбогува, проф. Переновска обяви, че предстоящата 20-та по ред юбилейна научна конференция ще се проведе пак на същото място, в още по-разширен формат, в Деня на българската просвета и култура – 24 май.

Текст и снимки: УМБАЛ Александровска


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.