Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Първи годишни награди на БПА

Текст A

На 12 декември 2017 г. се проведе официалната церемония по връчването на Първите годишни награди на Българската педиатрична асоциация (БПА). Събитието се състоя в Сити Марк Арт Център и събра близо 200 гости – медицински специалисти, известни обществени и политически личности, представители на неправителствени организации и на бизнеса.

Водещ на церемонията бе актрисата Янина Кашева, която участва в хитовия сериал „Откраднат живот“ по Нова тв в ролята на педиатърката д-р Кръстева.

В началото на вечерта проф. Пилософ, председател на Управителния съвет на БПА, сподели пред гостите: „Нашите награди не са като Оскарите, но може би в някаква степен тежат повече от тях, защото са свързани с най-важното – здравето на децата“.

По време на церемонията бяха раздадени награди в три категории.

С награда за цялостен принос в развитието на педиатрията в България бе отличена Клиниката по детска клинична хематология и онкология, УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“. Отличието връчи доц.Калайков, който отбеляза, че Клиниката заслужава тази награда не само защото тази година се навършват 20 години от осъществяването на първата трансплантация на хемопоетични стволови клетки в България, но и защото е абсолютното доказателство, че високотехнологичните дейности в областта на педиатрията, които се извършват по света, могат да се извършват и у нас. С искрена благодарност от името на Клиниката наградата прие проф. д-р Искра Христозова.

С наградата за личност, ангажирана с каузата на детското здравеопазване, бе отличена д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание. Проф. Пилософ връчи наградата на д-р Дариткова, която каза: „Моята професионална съдба е обвързана с педиатрията повече от 25 години. За мен е чест да получа тази награда. Сега отговорността ми като политик, който може да въздейства на процесите, е още по-голяма. Убедена съм, че само в дискусия, в консенсус, в съвместна работа могат да бъдат намерени решения на проблемите в здравеопазването, които са се натрупали с годините. Гарантирам, че ще положа усилия това да се случва. Българските деца трябва да имат достъп до добра педиатрична помощ, която да гарантира тяхното здраве, а и по-добро бъдеще на България. Инвестицията в бъдещето в голяма степен е дело и на педиатрите.“

С награда за социално отговорна компания в областта на детското здравеопазване бе отличена компанията ГлаксоСмитКлайн. Проф. д-р Переновска благодари на ГлаксоСмитКлайн и на всички спонсори, които правят възможни научните конференции, социалното подпомагане, експертните срещи, които пък на свой ред повишават квалификацията на медицинските специалисти. От името на компанията наградата прие Мария Владова, която даде обещание, че GSK и занапред ще продължи да подкрепя общата кауза – детското здраве.

След официалната част гостите имаха възможност да се насладят на театрално-музикалния спектакъл „Ла“ с участието на неповторимите Рашко Младенов и Константин Цеков. Вечерта завърши с коктейл.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.