Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Разлика в антибиотичната резистентност между чревния и оралния микробиом

Текст A

Антибиотична резистентност е глобален здравен проблем. През последните години се забелязва скок в осведомеността по отношение гените на резистентност. Нарастването на броя им дава като резултат все по-малката ефективност на антибиотиците в повлияването на инфекции, като туберкулоза и гонорея.

Въпреки че чревният микробиом и асоциираните с него гени вече са доста добре проучени, все още се знае малко за гените в устната кухина.

В доклад, публикуван в Nature Communications, академици от Кралския колеж в Лондон правят първата стъпка в проучването на потенциал за резистентност в устната кухина - т. н. орален резистом. След като устата е първата спирка, през която преминават храната и много от лекарствата, има потенциала да повлияе върху разпространението на антибиотичната резистентност в човешкия микробиом. Изследователската група изследва слюнката, денталната плака и други орални материи и ги анализира чрез специална база данни. Открива, че има уникални резистомни профили в устната кухина в сравнение с тези в червата.

Изследователите се питат: "Ако различните части на тялото имат различни резистоми, може ли чревният резистом да репрезентира тоталния човешки резистом? Изследването на микробиома в други части на тялото се нуждае от продължение."

 

Източник: King's College London


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.