Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Редовната консумация на риба подобрява съня и интелигентността на децата

Текст A

Добрият нощен сън и по-висок коефициент на интелигентност могат да бъдат постигнати чрез ядене на риба най-малко веднъж седмично твърдят учени в изследване, публикувано в сп. Scientific Reports. Изследователите установяват, че децата на възраст между 9 и 11 години, които ядат риба най-малко веднъж седмично, имат по-висок резултат на IQ тестовете и по-добро качество на съня в сравнение с децата, които ядат риба по-рядко.
За своето изследване учените наблюдават връзките между омега-3, съня и коефициента на интелигентност. Те оценяват консумацията на риба от 541 деца от Китай на възраст между 9 и 11 години. С помощта на диетичен въпросник, децата съобщават колко риба са консумирали през последния месец. В сравнение с децата, които "рядко" или "никога" не са яли риба, тези, които консумират риба най-малко веднъж седмично, отбелязват средно с 4,8 точки по-високи резултати на теста за интелигентност. Децата, които ядат риба понякога – с 3,3 точки по-високи. Освен това децата, които ядат риба най-малко веднъж седмично, са се радвали на добър сън.

"Децата трябва да бъдат запознати с рибата рано през живота си", обяснява съавторът на изследването Дженифър Пинто-Мартин от Пенсилвания. Тя добавя, че въвеждането на рибата трябва да бъде на 2-годишна възраст, но може да започне още от 10-месечна възраст. Рибата трябва да бъде без кости и на малки парченца.

"Ранното запознава с вкуса на рибата, увеличава шанса тя да бъде приета и в последствие предпочитана за консумация", добавят учените. Това наистина трябва да бъде едно осъзнато усилие, особено в култури, в които рибата не е толкова обичайно сервирана. Децата са чувствителни към миризмата и ако не са свикнали с това, може да странят от този хранителен продукт. Предстои да бъде установено дали откритията на екипа важат и за възрастни и кои видове риби са най-полезни за здравето.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.