Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Симпозиум на тема: „Тиреоиден карцином – новости в диагнозата, лечението и проследяването“

Текст A

Ракът на щитовидната жлеза не е агресивен, лекува се успешно ако е открит навреме

Йодираната сол е добра превенция срещу гуша 

Ракът на щитовидната жлеза, с малки изключения, не е агресивен. При най-разпространената му форма (папиларен карцином) смъртността е под 1%. В някои случаи при напреднала възраст пациентът може да остане под активно наблюдение, ако туморът не нараства и не метастазира в лимфните възли. Тези факти станаха ясни по време на научен интердисциплинарен симпозиум на тема: „Тиреоиден карцином – новости в диагнозата, лечението и проследяването“, който се проведе в София на 16 и 17 март. Научният форум беше организиран от Българското сдружение тиреоидея и паратиреоидея и Клиничния център по ендокринология и геронтология към МУ-София. Освен специалисти в областта на ендокринологията, в него участваха и специалисти по патология, нуклеарна медицина, хирургия, както и лекари, ангажирани с лечението и проследяването на пациентите с рак на щитовидната жлеза. По данни на Националния раков регистър заболеваемостта от рак на щитовидната жлеза е 1% от популацията - толкова се приема, че е и навсякъде по света.

„Ракът на щитовидната жлеза е най-често срещаният ендокринен карцином. В около 90% от случаите той е с добра прогноза, за разлика от други, като например рака на гърдата, на яйчника или на стомаха”, посочи проф. Русанка Ковачева, началник на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания към УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев”. Засяга по-често жените, както при всички заболявания на щитовидната жлеза, допълни специалистът. Проф. Ковачева увери, че достиженията на медицината позволяват жена с отстранена щитовидна жлеза заради карцином да забременее, износи и роди здраво дете. В този случаи функцията на жлезата се замества с таблетки.

„Съществуват четири вида карциноми на щитовидната жлеза. Най-чест е папиларният – около 80-85% от всички случаи. По-рядък е фоликуларният – 10-15%, следван от медуларния 3-5%, а най-рядък е недиференцираният карцином – около 1%, но той е и най-опасен. Заболяването започва и протича безсимптомно. Само когато е много напреднало, се установява твърд възел в щитовидната жлеза, увеличаване на лимфните възли в областта на шията, промяна в гласа, задух и затруднено преглъщане”, каза д-р Александър Шинков от УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев”.

„Медицинската наука вече познава не само оперативни, но и неоперативни методи за лечение на щитовидната жлеза, включително и на тироидния карцином и неговите метастази. Това може да бъде химична аблация с етанол, различни методи на термоаблация, като лазерна, микровълнова, радиочестотна или с фокусиран ултразвук. Съществува и криоаблация – терапия със замразяване, но тя все още не е намерила приложение при щитовидната жлеза”, каза проф. Здравко Каменов, началник Клиника по ендокринология, Александровска болница и поясни, че към неинвазивен метод лекарите пристъпват, ако състоянието на пациента не позволява операция или самият болен не иска да бъде опериран.

Щитовидната жлеза страда и от йоден дефицит, когато човек не приема достатъчно йод. Затова трябва да се консумира йодирана сол. В България солта задължително се йодира. Благодарение на този факт гушавостта е преодоляна, показват данни от проучвания, изнесени от проф. Боян Лозанов, началник Клиника по ендокринология в болница „Аджибадем-Токуда”. „От гледна точна на карцинома на щитовидната жлеза йодният дефицит е сериозен рисков фактор”, подчерта ендокринологът и посочи, че той довежда и до сериозни нарушения в развитието на мозъка, психиката и физическото развитие, особено когато настъпи по време на бременността. Причината е, че щитовидната жлеза на плода се оформя в края на втория, началото на третия месец, но започва да функционира в третия месец. Тя обаче е все още твърде слаба и не може да му осигури необходимото количество йод, бебето разчита на йода, получаван от майката чрез кръвта. Ако бременната е в дефицит, бебето не може да компенсира само, мозъкът не се развива, настъпва кретинизъм.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.