Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Синдром на хроничната умора: имат ли роля щитовидните хормони?

Текст A

Причините за Синдрома на хроничната умора (СХУ) остават мистерия за учените досега. Ново проучване разкрива, че може да има връзка между състоянието и ниските нива на тиреоидни хормони. Наскоро изследователи от Холандия, в сътрудничество с техни колеги от Мадрид, предложиха нова теория. Те смятат, че Синдромът на хронична умора може е свързан с ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза.

В новото проучване, публикувано в сп. Frontiers in Endocrinology, Руиз-Нунес и съавт. обясняват, че двете състояния имат редица припокриващи се физиологични характеристики. При СХУ, както и при хипотиреоидизъм, щитовидната жлеза не успява да освободи адекватни нива на тиреоидни хормони. В първия случай обаче в организма не освобождава допълнително TSH. Основавайки се на тези факти, учените заключават, че СХУ може да се прояви в резултат на ниски нива на щитовидни хормони, независимо от наличието или липсата на заболяване на щитовидната жлеза.

За да докажат тази хипотеза, са изследвани 197 субекта, 98 от които са били диагностицирани със CFS и 99 здрави контроли. След сравняване на нивата на активност на щитовидната жлеза, както и на маркерите на възпалението между двете групи, учените открили, че участниците със СХУ имат значително по-ниски нива на важни хормони на щитовидната жлеза, включително Т3 и Т4. Но в същото време те потвърждават, че показват нормални нива на TSH. Хората със СХУ имат прояви на слаба възпалителна активност. Въпреки това при тях се установяват по-високи от обичайните нива на щитовидния хормон "реверивен Т3" (rT3), което често се наблюдава при оздравяване.

Авторите обясняват, че rT3 е следствие от промяна в патерна на производството на щитовидни хормони. Обикновено щитовидната жлеза произвежда определени нива на Т4 и Т3. При хора със СХУ, вместо да се произвежда Т3, тялото преобразува Т4 в rT3. Това може да обясни защо нивата на Т3 значително намаляват.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.