Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Сол и консерванти провокират автоимунните заболявания, а куркумата, лютите чушки и кафето ги забавят

Текст A

Най-актуалната информация в областта на съвременната имунология беше представена по време на осмата Международна работна среща “Автоимунитет през 2019 г." под мотото „Добрите и лошите новини” от 10 до 12 април в Плевен. Организатори на събитието бяха Центърът по репродуктивно здраве – МУ-Плевен; Медицински център „Клиничен институт по репродуктивна медицина”, гр. Плевен; Лабораторията по клинична имунология УМБАЛ „Св. Иван Рилски” – МУ-София; Българска асоциация по клинична имунология.

Автоимунитетът засяга между 5-8% от хората и води до трайни хронични увреждания на човешкото здраве. Поради това идеята на проведената среща беше да се разгледат всички фактори, свързани с тези заболявания, и докъде са нещата на този етап. Участваха имунолози от центрове в цялата страна, както и ревматолози и ендокринолози. Гости на конференцията бяха и специалисти от Израел и Норвегия. УМБАЛ „Св. Иван Рилски” беше представена чрез специалистите от Лабораторията по клинична имунология: проф. Доброслав Кюркчиев, д-р Екатерина Иванова-Тодорова, Калина Тумангелова-Юзеир, д-р Екатерина Красимирова, Калина Белемезова, д-р Георги Василев (отличен с втора награда, присъдена от изцяло чуждестранно жури).

Проф. Йехуда Шойнфелд, един от най-големите световни специалисти в областта на автоимунитета, представи всички известни и актуално изследвани фактори на околната среда, които могат да доведат до развитие на автоимунитет при генетично предразположени хора. Към тях принадлежат: вредни вещества от околната среда, както и някои инфекции (Ебщайн-Бар вирус, Цитомегаловирус, Хламидии, Клебсиела, Серация, Новосфингобиум ароматицивуранс, Порфиромонас гингивалис, Протеус мирабилис). Прекомерното излагане на слънце при хора, предразположени или вече развили симптомите на системен лупус, синдром на Сьогрен и дерматомиозит, също могат да доведат до обостряне на заболяванията. Сред „виновниците“ за автоимунитета са и женските полови хормони естрогени, които се съдържат в контрацептивнте хапчета. Проф. Шойнфелд обърна специално внимание на храни и напитки, стимулиращи автоимунния процес (сол, консерванти), както и храни и напитки с предпазващо и облекчаващо симптомите действие (куркума, люти чушки, кафе, „средиземноморска диета”).

В сесията „Терапия на автоимунните заболявания” доц. д-р Емилияна Конова представи опита на Клиничния институт по репродуктивна медицина в град Плевен по отношение на терапията с интравенозни имуноглобулини при ин витро процедури.

В сесията „Хранене, лекарства и автоимунитет” дългогодишният експерт в сферата, д-р Бат Порат, акцентира върху ролята на канабиса като имуномодулиращо средство.

Представянията на екипа имунолози от УМБАЛ „Св. Иван Рилски” бяха в областта на имунодиагностиката, стволовите клетки и хранителния интолеранс. По отношение на имунодиагностиката проф. Кюркчиев обърна внимание върху множество състояния, където се срещат антинуклеарни автоантитела, без да е наличен автоимунитет – злокачествени заболявания, инфекции, лекарства, като акцентира върху внимателното използване на антинуклеарните антитела в диагностиката. На базата на собствен опит, разгледа и потенциалното използване на стволови клетки за лечение за автоимунни заболявания. Д-р Георги Василев показа току-що публикувани в Англия резултати на екипа, съвместно с клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, за приложение на стволови клетки върху имунни клетки на пациенти с ревматоиден артрит.

Д-р Иванова-Тодорова разясни границите между „алергия”, „автоимунитет” и „интолеранс” и представи собствени резултати от изследване на хранителен интолеранс при пациенти с автоимунни заболявания.

 


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.