Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Стартира “Национална кампания за борба с днешните алергии в условия на Covid-19”

Текст A

Безплатни телемедицински консултации за пациенти с алергичен ринит и уртикария ще бъдат извършени в рамките на инициативата

По повод Световната седмица на алергиите (28.06 – 4.07.2020) и 8 юли – Световният ден за борба с алергиите, бе обявен стартът на „Национална кампания за борба с днешните алергии в условия на Covid-19”. Организатори на инициативата са Българско Дружество по Алергология (БДА), Университетска болница „Александровска” и Healee.com, платформа за телемедицина, с финансова подкрепа на UCB България.

Кампанията има за цел да насочи вниманието към алергичните заболявания, възможностите за ранна диагностика, профилактика и добър контрол. Инициативата включва и над 500 онлайн консултации на пациенти с алергични заболявания и уртикария. Близо 30 от водещите алерголози у нас ще предлагат безплатни онлайн консултации за пациенти, страдащи от алергичен ринит и уртикария от 8 до 31 юли (или до изчерпване на броя на безплатните консултации) през онлайн платформа – Healee на www.healee.com, която е особено подходяща в условията на извънредната епидемиологична обстановка в страната. Консултациите ще са достъпни за пациенти от цяла България.

„У нас от алергичен ринит страдат около 700 000 души, а броят на страдащите от уртикария е над 200 000. Алергиите са най-честата хронична болест както в света, така и в България, а очакванията са през 2025 г. алергиите да засегнат до 50% от населението. Заболяванията имат и социална значимост, защото засягат предимно млади и хора в работоспособна възраст и нарушават сериозно качеството им на живот”, каза доц. д-р Мария Стаевска, дм, председател на Българско Дружество по Алергология по време на информационен уебинар, провел се по-рано днес.

‘’С Healee можете да намерите специалист, без да се налага да се ограничавате само с тези, които се намират във вашия град. И правите това, без да излизате от дома си, без да се излагате на риск, да посещавате болнично заведение или да чакате пред кабинети. Платформата дава възможност да стартирате онлайн консултация с вашия лекар или друг специалист – бързо, сигурно и удобно – чрез съобщения, видео преглед и аудио разговор, както и да изпратите лабораторни резултати, снимки и други”, каза г-н Йосиф Дишлиев, съосновател в Healee.

„Подкрепихме тази инициатива на Българско Дружество по Алергология, защото тя е изключително практически ориентирана, адресира нуждата на пациентите с алергии и уртикария и е особено подходяща в условията и периода на сегашната епидемиологична обстановка в страната. Бихме се радвали да подобрим здравните грижи и диагностиката, особено на пациентите в областите, където от години няма местен алерголог и пациентите трябва да пътуват за прегледи и назначения до съседни областни градове. Предвид увеличаващата се честота и тежест на днешните алергии и водени от грижата за пациентите, за нас е важно да работим в тясно сътрудничество със здравни специалисти и организации, които предлагат експертно мнение и информация за намирането на нови решения с цел подобряване живота и лечението на пациентите.”, каза д-р Албена Богданова, UCB България.

За алергичните заболявания

Алергичният ринит е сред най-честите алергични заболявания и представлява медицински термин за характеризиране на симптомите от страна на носа, в резултат на свръх чувствителност на имунната система спрямо даден алерген. Сенната хрема може да бъде определена като вид алергичен ринит, но алергените, причиняващи алергичния ринит могат да принадлежат както към външната, така и към вътрешната среда, като например домашния прах и полените.

Симптомите на алергичния ринит може да продължат през цялата година.

Уртикарията спада към хетерогенна група състояния, при които има някаква кожна реакция като например развитието на уртикариални кожни лезии. Уртикарията се характеризира с бърза поява на папули и/или ангиоедем. Папулите имат три типични характеристики:

  • Централен оток с различен размер, почти винаги заобиколен от рефлексен еритем (зачервяване).
  • Съпътстващ сърбеж или понякога чувство за парене.
  • Преходен характер с възвръщане на нормалния вид на кожата обикновено в рамките на 1-24 часа.

При всички форми на хронична уртикария има тенденция те да се появяват предимно при възрастни, като най-често започват между третото и петото десетилетие на живота. Хроничната уртикария е по-честа при жените, отколкото при мъжете.

Запис на уебинара, провел се днес, може да гледате тук:

https://event.webinarjam.com/replay/141/n7yv2cxqi2nikrfw4m1


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.