Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Стимулиране на имунната система с помощта на паяжината на паяците

Текст A

Скорошни изследвания разкриват иновативен метод за доставяне на ваксини направо в белите кръвни клетки, с цел подпомагане на имунната система в борбата срещу рак и сериозните инфекции. Коприната, с която паяците плетат паяжините си, е в центъра на ново проучване, което показва нов по-ефективен тип ваксина. Международен екип от изследователи от различни университети в цяла Европа е разработил вид гъвкава микрокапсула, която може да помогне да се доставят ваксини направо в сърцевината на Т клетките. Учените създават тези микрокапсули, използвайки неконвенционален материал: синтетична коприна.

Проучването е проведено от проф. CaroleBourquin, специалист по имунология на раковите заболявания от Медицинския факултет на Женевския университет в Швейцария. Резултатите са публикувани в сп. Biomaterials.

Проф. Bourquin и екипът й използват синтетични биополимери, основани на коприната, изплетена от паяци. Тази коприна представлява изключително здрав и еластичен материал. Смята се, че е пет пъти по-силна от стомана със същия диаметър. Учените пресъздават тази специална коприна в лабораторни условия, за да вмъкнат в нея пептид със свойства на ваксина.

Получените по този начин протеинови вериги се обработват, за да образуват инжекционни микрочастици. Пептидът, капсулиран от тези микрочастици, се освобождава директно в сърцето на клетките на лимфните възли, като усилва директно имунния отговор на Т клетките. Според проф. Bourquin резултатите показват валидността на техниката. Това е ефективна нова стратегия за ваксиниране, която е изключително стабилна, лесна за производство и лесно адаптивна. Изследователите обясняват допълнителни предимства на използването на частици от синтетични копринени биополимери. Те са устойчиви на високи температури до 100°C, което прави ваксините лесни за съхранение.

"Все повече и повече се опитваме да имитираме природата в това, което прави най-добре", заключват учените.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.