Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Суплементация с Омега 3 - има ли ефект?

Текст A

Омега-3 мастните киселини са полиненаситени мастни киселини, които се срещат широко в природата. Една от тези мастни киселини, наречена алфа-линоленова киселина, е „есенциална/незаменима мазнина“. Телата ни се нуждаят от нея, за да функционират.

Човешкото тяло обаче не може да я произведе. В резултат на това консумацията на омега-3 е единственият начин за повишаване на нивата на алфа-линоленова в организма.

Три вида омега-3 играят роля за здравето на човека: алфа-линоленова, която се среща в растителните масла; ейкозапентаенова киселина (EPA), която често се среща в риба и рибни продукти и докозахексаенова киселина (DHA), която също се среща в рибни продукти. 

Според Националните здравни институти (NIH) на САЩ, тъй като тези мастни киселини присъстват в редица храни, недостиг на омега-3 сред здравите възрастни в Съединените щати „практически не съществува“. 

Много хора вярват, че омега-3, който се предлага без рецепта като добавка, може да повлияе положително на множество хронични състояния, като сърдечно-съдови заболявания и рак.

Има общо предположение, че увеличаването на приема на омега-3 мастни киселини укрепва здравето, но от научна гледна точка подобно твърдение е противоречиво. 

Авторите си поставят за цел да разгледат някои от тези теории.

Обзор, който е публикуван наскоро в Cochrane Database of Systematic Reviews, анализира данни от 86 проучвания, обхващайки информация от 162 796 души. Всяко проучване е рандомизирано и плацебо контролирано проучване с продължителност минимум 1 година.

Анализирайки данните, авторите стигат до заключение, че увеличаването на EPA и DHA има малък или никакъв ефект върху смъртните случаи и сърдечно-съдовите събития (доказателства с висока сигурност) и вероятно има малка или никаква разлика по отношение на сърдечно-съдовата смърт, инсулти и ритъмно-проводни нарушения. 

В този контекст „висока сигурност“ означава, че авторите са относително уверени, че ефектът не се дължи на объркващи променливи или други фактори.

Въпреки това, според авторите, увеличаването на приема на EPA и DHA леко намалява „риска от смърт от сърдечно-съдово заболяване". 

Консумацията на повече алфа-линоленова киселина изглежда не оказва влияние върху риска от сърдечно-съдова смърт или исхемична болест на сърцето, но може леко да намали риска от сърдечно-съдови събития и аритмия.

За да покажат тези открития в перспектива, авторите на обзора обясняват, че ако 1 000 души увеличат приема на омега-3 мастни киселини, трима ще избегнат смърт от исхемична болест на сърцето, шестима ще избегнат събитие в резултат от ИБС, а един ще избегне аритмия.

Взети заедно, резултатите опровергават схващането, че омега-3 е панацея. Що се отнася до сърдечно-съдовите заболявания, суплементацията с омега-3 мастни киселини има малко влияние.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.