Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Троянски кон побеждава лекарствената резистентност

Текст A

Галият прилича на храна за бактериите и може да ги принуди да го погълнат. Веднъж навлязъл в микробите, той ги унищожава. В ново проучване изследователите успешно са използвали съединението за лечение на белодробни инфекции при мишки и хора.

Побеждаването на супербактериите е обект на изследвания от десетилетия. Наскоро учените започнаха да опитват нов „шпионски” подход – съединение, което разрушава бактериите отвътре. Начело на екипа е Pradeep Singh, професор по микробиология от Медицинския университет във Вашингтон. Учените разработват метод, при който вместо да се унищожава микроорганизмът отвън, той е подмамен да погълне молекула, която му наподобява храна. Резултатите от изследванията са публикувани наскоро в сп. Translational Medicine.

Проф. Singh и колегите му насочват вниманието си към Pseudomonas aeruginosa. Галият разрушава механизма, който бактериите използват за създаване на нова ДНК и по този начин бактериите не могат да се размножават. Ефектите на галия са изследвани при белодробна инфекция при мишки, както и в клинично изпитване фаза І върху 20 души с муковисцидоза и хронична респираторна инфекция с P. aeruginosa. В мишия модел единична доза галий води до пълно изчистване на белодробната инфекция. Специалистите сравняват галия с Троянски кон – не само не служи на бактериите като хранително вещество, но и влошава метаболизма им.

"Нашето проучване при малка група от хора с муковисцидоза показва, че галият е безопасен и подобрява белодробната функция на пациента“. Това са вълнуващи резултати, но трябва да се проведат още изследвания, за да определим дали галият може да бъде използван в рутинно, безопасно лечение.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.