Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Упражненията могат да повлияят на избора на храна при мъжете, но не и при жените

Текст A

Редовните упражнения и здравословното хранене са от ключово значение за поддържането на добро здраве. Сега ново проучване, хубликувано в сп. Behavioral Brain Research, хвърля повече светлина за начина, по който едното се отразява на другото. Установено е, че физическата активност може да промени предпочитанията за различни храни при мъжете. При жените обаче вероятно те ще останат непроменени независимо от упражненията.

Спортуване, сравнено с уседнал начин на живот
За да достигнат до своите открития, екипът изследва мъжки и женски плъхове, като ги разделя на две смесени полови групи: едната група има достъп до работещо колело (групата за упражнения), а другата не (група с уседналост). За първата седмица от проучването и двете групи ядат еднакви стандартни диети. На седмица 2 стандартната диета е заменена от три диети: диета с високо съдържание на мазнини, диета с високо съдържание на захароза и диета с високо съдържание на царевично нишесте. Всички диети съдържат еднакво количество протеин. Плъховете са имали постоянен достъп до всяка от тези диети за общо 4 седмици. Изследователите установяват, че както мъжки, така и женски плъхове, които не правят упражнения, показват предпочитание към диетите с високо съдържание на мазнини вместо към другите два типа храна. Интересното е, че в групата за упражнения екипът установява, че мъжките плъхове демонстрират промяна в диетата, докато при женските плъхове това не се наблюдава. Дори и докато женските плъхове правят упражнения, те продължават да избират диетата с високо съдържание на мазнини в сравнение с другите две диети. Мъжките индивиди в изследването са намалили приема на храни с високо съдържание на захароза и царевично нишесте. Като цяло, учените смятат, че техните констатации показват, че хранителните предпочитания на мъжете и жените до голяма степен се променят в отговор на физическа активност.

При оценката на фекалните проби от всяка група преди и след 4-седмичния период, изследователите установяват различия в чревната микрофлора между мъжки и женски плъхове в групата, която прави упражнения. Това показва, че чревните микроби могат да играят роля в избора на храна при изпълняване на редовни физически упражнения. Освен това, анализирайки мозъка на гризачите в групата за упражнения, екипът откри разлики в експресията на опиоидна mRNA експресия между мъжки и женски плъхове. Той добавя, че изглежда бягането може да задоволи глада при мъжките, но не и при женските. Което може би насърчава женските да избират храни с високо съдържание на мазнини.
Като цяло, учените смятат, че техните констатации показват, че хранителните предпочитания на мъжете и жените до голяма степен се променят в отговор на физическа активност.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.