Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


VIII Симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”

Текст A

На 24-25.04.2017 г. в гр. София се проведе 8-мият Симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”, организиран от Военномедицинска академия, Катедрата по Урология и нефрология на ВМА и Българско дружество по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия. Научната проява е подкрепена и от Секцията по Уролитиаза на Европейската асоциация по урология, South-Eastern European Group for Urolithiasis Research и Асоциация Urology in Emerging countries и Société Internationale d’Urologie.

Научният форум бе открит от проф. д-р Илия Салтиров, д.м.н. – председател на Организационния комитет, като изказа своята благодарност към ръководството на ВМА за създадените условия този симпозиум да се случва и авторитетът му в научните среди да нараства с всяка изминала година - не само в България, но и по света.

„За мен е удоволствие и чест да бъда отново при вас на откриването на вашия форум, осми поред. Впечатляващо е вашето развитие и професионална биография. За 8-ми пореден път вие показвате едно изключително високо ниво, към което малка съпричастност има и ВМА, което е повод за гордост за нашата институция”. Това заяви в обръщението си към делегатите началникът на ВМА ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров, д.м.н.

Той не скри впечатленията си силното международно участие, от признанието на ниво световна урологична общност: „Вашият форум е една предпоставка в развитието не на индивидуалности, а на колективизъм, на развитието и създаването на школа – вашето единство буди уважение”, подчерта проф. Петров и припомни, че през 2016 г. бе учредена фондация на името на бележития уролог проф. Тодор Патрашков, а носител на първата награда бе именно проф. Илия Салтиров.

„Това е белег за приемственост, белег за спомени на доброто и белег за растеж. Пожелавам ви успешна работа, дано излезете от този симпозиум теоретично и практически обогатени”, каза още началникът на ВМА.

И тази година по време на форума се проведе „SEGUR Workshop on Urolithiasis” – международен образователен проект за теоретично и практическо обучение, организиран от South-Eastern European Group for Urolithiasis Research (SEGUR) и посветен на съвременните методи за диагностика, лечение и метафилактика на уролитиазата.

В научната програма са включени съвременните тенденции в ендоурологията и минимално инвазивната хирургия при диагностиката и лечението на урологичните заболявания под формата на: „State-of-the-art” лекции от водещи европейски преподаватели, „Live surgery” сесии с демонстрация в реално време на съвременни минимално-инвазивни ендоурологични операции и „Hands-on-training” сесии за усъвършенстване на хирургичните умения и запознаване с възможностите на съвременните ендоскопи, енергийни източници и консумативи.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.