Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Влияят ли чревните бактерии на развитието на рак на червата?

Текст A

Да се идентифицира нечий риск за развиване на рак е жизненоважно за намаляване на смъртността. Трудно е обаче да се предвиди колко вероятно е човек да развие определен тип. Известни са някои връзки, включително връзката между тютюнопушенето и рака на белия дроб, докато други тепърва ще бъдат открити.

Според няколко проучвания бактериите, живеещи в червата, могат да предскажат появата на рак на червата. Това е третият най-често срещан рак в Съединените щати. Иначе известен като колоректален карцином, той е и третата водеща причина за смърт от рак както за мъже, така и за жени в САЩ.

Този рисков фактор обаче не е елементарен. Съставът на микробиома в червата, който се отнася до трилионите микроби, пребиваващи в тази част на тялото, варира от човек на човек. Многобройни изследвания са проучвали дали специфични видове микроби или комбинации могат да доведат до рак на червата или да влошат прогресията му. Наскоро изследователи от Бразилския федерален университет във Висоза извършват преглед на тези проучвания, за да видят дали биха могли да разкрият някакви тенденции или модели.

Как микробите влияят върху развитието на рака?

Появявайки се в Журнала по Медицинска Микробиология, анализът на екипа открива три основни начина, по които чревните микроби могат да увеличат риска от рак на червата. Водещият автор на изследването д-р Сандра дос Рейс се надява да ги използва за създаването на нови способи за ранна диагностика. Съобщава се, че значение имат разнообразие от фактори като диетата, употребата на пробиотици или пребиотици, антимикробни медикаменти и други.

Първата им констатация е свързана с възпаление на червата. Изследователите откриват, че бактериите в червата, способни да стартират такъв процес, също биха могли да направят подобно нещо с развитието на рак. Затова се предполага, че хората, живеещи с хронично възпаление на червата, са по-податливи на рак.

Учените предполагат също, че бактериите, които произвеждат токсини и канцерогени, могат да бъдат активиращи фактори. Някои бактерии, включително Escherichia coli, отделят молекули, които се придържат към клетките, които облицоват дебелото черво и които влияят на клетъчното делене и поведение. Един ефект може да доведе до неконтролируемото деление на клетките, което потенциално води до карцином.

E. coli е включена в списъка на карциноген-продуциращи бактерии, B. fragilis и Clostridium. Тези типове микроби могат да произвеждат молекули, които карат раковите клетки да се развиват, а същи и доброкачествени тумори да се преобразуват в рак.

Едно проучване разглежда конкретен вид доброкачествен тумор, наречен аденом. Прегледът установи, че високите нива на бактерия, наречена Fusobacterium, водят до това, че човек има 3.5 пъти по-голяма вероятност да развие аденоми в дебелото черво. Ако не се лекува, аденомите могат да се превърнат в рак. Авторите на изследването отбелязват, че е малко вероятно Fusobacterium да присъства в здрави черва, което го прави сфера на интерес за бъдещи изследвания и диагностика.

Значението на добрите бактерии

Д-р дос Рейс и нейният екип също забелязват, че някои микроби могат да намалят вероятността ракът да се развие в долната част на червата и дори да намалят растежа на тумора. Тук са били ключови бактериите, които произвеждат маслена киселина. „Маслената киселина може да бъде в състояние да инхибира развитието на тумора чрез различни механизми. По този начин, когато изобилства в чревната микробиота, бактерията, произвеждаща маслена киселина, би оказала защитен ефект срещу колоректалния рак”.

Пробиотиците или „добрите бактерии” също могат да помогнат. „Като взаимодействат с гостоприемника и други микроорганизми, присъстващи в чревната микробиота”, обяснява д-р дос Рейс, „тези микроорганизми модулират функционирането на целия организъм чрез различни механизми като допринасят за чревното и за цялостното здраве”. Редовната консумация на пробиотици може да повлияе положително на здравето, добавя тя. Киселото мляко, туршиите и някои видове сирене са здравословни храни, които съдържат пробиотици.

Тези открития са само първата стъпка от едно дълго пътуване. Ще са необходими много повече изследвания, преди докторите да успеят да кажат, че връзката между микробите и рака е стабилна и преди да е възможно да се използва микробиома за подпомагане на диагнозата и лечението на рака.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.