Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Връзка между синдрома на дефицит на вниманието и Paracetamol по време на бременност

Текст A

Синдромът на дефицит на вниманието (ADHD) става все по-чест. Защо това е така, не е известно, но причините и рисковите фактори за ADHD бавно се разкриват. Напоследък някои учени предполагат употребата на парацетамол по време на бременност като потенциален фактор. Парацетамолът се използва от до 70% от бременните жени в САЩ и от 50-60% от бременните жени в Западна и Северна Европа.

Учените също така разглеждат ролята на използването на парацетамол от мъжете. При предишни проучвания се установява, че медикаментът може да наруши ендокринните процеси в тестисите, потенциално повлиявайки развитието на мозъка на бъдещите деца.

Кохортно проучване от Норвегия проследява 114 744 деца, родени между 1999 и 2009 г., както и 95 242 майки и 75 217 бащи. Близо половината майки (52 707) са използвали парацетамол по време на бременността си. Изследователският екип открива, че употребата на парацетамол в продължение на до 7 дни по време на бременността се свързва негативно с ADHD. При употреба за повече от 7 дни рискът от ADHD се е увеличил толкова повече, колкото по-дълъг е периодът на употреба.

При анализа на данните от бащите установили, че тези, които са приемали парацетамол за 29 или повече дни преди зачатието, са имали два пъти повече деца с ADHD. Авторите смятат, че бащината употреба на парацетамол е свързана по същия начин с ADHD, както и майчината употреба по време на бременност. Тъй като проучването е описателно по своята същност, не е възможно да се установят причина и следствие.
Засега не е ясно по какъв механизъм са свързани парацетамолът и синдромът на дефицит на вниманието. Необходимо е провеждане на допълнителни проучвания. Въпреки това, тъй като ацетаминофенът е толкова широко използван и защото ADHD понастоящем е в центъра на вниманието, отговорите със сигурност ще се появят през следващите години.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.