Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Защо шоколадът е полезен за здравето?

Текст A

Любителите на шоколада имат причина да се радват – сладкото изкушение е не само вкусно, но проучванията показват, че може да намали възпалението в червата.

Какаото е сухият, немаслен компонент, приготвен от семената на какаовото дърво, съставката, която придава на шоколада характерния му вкус. Метаболизмът на какаото зависи отчасти от бактериите, които живеят в нашите черва. Тялото ни абсорбира само част от хранителните вещества в шоколада. Затова се нуждаем от микроскопичните ни приятели бактериите, за да разградят сложните молекули в по-малки компоненти, които иначе не биха могли да навлязат в тялото ни. Няколко изследвания показват, че консумацията на какао повишава нивата на т.нар. добри бактерии в червата.

Изследователи от Департамента по храните и храненето в Университета в Reading, Великобритания, установяват по-високи нива на видовете Lactobacillus и Bifi dobacterium в червата на доброволци, които приемат шоколадово мляко с високо съдържание на какао в продължение на 4 седмици. Същият екип по-рано доказва, че компонентите в какаото могат да намалят растежа на бактериите Clostridium histolyticum, които се намират в червата на индивидите с възпалително чревно заболяване.

Полезните бактерии, като Lactobacillus и Bifi dobacterium, всъщност участват в активното подпомагане на противовъзпалителните процеси в червата. Въпреки че тези научни изследвания подкрепят твърдението, че какаото може да бъде от полза за нашите чревни микроорганизми, шоколадът не е равнозначен на какаото. Какаовите екстракти, използвани в изследванията, не съдържат високите нива на захар и мазнини, които се срещат в любимите шоколадови блокчета. Неподсладеният какаов прах и тъмният шоколад с високо съдържание на какао са най-близките алтернативи на какаото, използвано в тези изследвания.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.