Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Защо шоколадът помага на вашия гастроинтестинален тракт?

Текст A

Любителите на шоколада имат повод за празнуване! Сладкото изкушение от какао е не само вкусно, но проучвания показват, че то може да помага за увеличаване на добрите бактерии в червата и да намалява възпалението в тях.

Възпаление и здраве на ГИТ
Изследователи от Департамента по храните и храненето в Университета в Рединг в Обединеното кралство измерват по-високи нива на видовете Lactobacillus и Bifidobacterium в червата на здрави доброволци, които пият шоколадово мляко с високо съдържание на какао в продължение на 4 седмици. Същият екип досега е показал, че компонентите в какаото могат да намалят растежа на бактериите Clostridium histolyticum, които се намират в червата на хора с възпалителни заболявания на червата. При прасета по-високи нива на бактериалните видове Lactobacillus и Bifidobacterium се откриват в дебелото черво в отговор на диета, богата на какао. Интересното е, че се наблюдава и намалена експресия на известни възпалителни маркери. Добри бактерии, измежду които Lactobacillus и Bifidobacterium, всъщност имат роля в активното насърчаване на противовъзпалителните процеси в червата, като запазват червата здрави.

Шоколадът, като компонент от здравословното хранене
Въпреки факта, че тези научни изследвания подкрепят твърдението, че какаото може да бъде от полза за микроорганизмите в червата ни, какаото не се равнява на шоколад. Какаовите екстракти, използвани в изследванията, не съдържат високите нива на захар и мазнини, които се срещат в ежедневните шоколадови блокчета. Неподсладеният какаов прах или тъмният шоколад с високо съдържание на какао са най-близките алтернативи на какаото, използвано в тези изследвания. Когато се приема в умерени количества, шоколадът може да насърчава развитието на добрите бактерии и като цяло да помага за здравето и да потиска възпалението на червата.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.