Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 10 2007

Фитопродукти за имунната система

виж като PDF
Текст A
 
Добре действащата имунна система се характеризира с хармонично протичащи процеси, водещи до ефективно отстраняване на бактериални, вирусни или онкологични нокси. Нейната функция е в тясна зависимост от храненето и факторите на околната среда. Радиацията, повишеното ултравиолетово излъчване и магнитните полета имат подтискащо действие върху имунната система, както и употребата на храни, богати на въглехидрати.  
 
Латентните дефицити на микроелементи като селен и цинк нарушават функциите на имунната система, което се отразява върху протичането на възпалителните и алергични реакции, повишава възприемчивостта на организма към вирусни инфекции и развитието на онкологичните заболявания.  
 
Днес усилването на имунната система, с цел предпазване от вирусни и бактериални инфекции е насочено в две посоки:  
1. Чрез прилагането на ваксини да се създаде напрегнат специфичен имунитет.  
2. Чрез употребата на медикаменти да се стимулира неспецифичния имунитет. Към втората група спадат цинкът, селенът, вит. С, вит. D, 1-3 бета глюканите.  
 
Дефицитът на селен намалява значително устойчивостта на организма към вирусни инфекции (вкл. вирусите на грипа, на хепатита), като подпомага мутирането на вирусите и вътреклетъчното им делене. Селенът е ко-фактор на ензима глутатион пероксидаза. Установено, е че той може да индуцира клетъчната апоптоза на клетки с нарушения в ДНК.  
 
Цинкът е друг много важен микроелемент с влияние върху възпалителните и алергични реакции. Той е компонент на повече от 300 ензима в човешкото тяло и участва в процесите на епителизация, деленето на клетките, протичането на възпалителните процеси, фертилитета. Цинкът скъсява времето на протичането на възпалителните реакции. Приложението му при бактериални инфекции значително ускорява оздравителния процес и намалява развитието на бактериална резистентност.  
 
1-3 бета глюканите са естествени съставки, извлечени от дрождите, които стимулират неспецифичния имунитет. 1-3 бета глюканите са полизахариди, съставени от няколко молекули глюкоза, подредени под форма на спирала. Те се различават от глюкозата, която както е известно е основен източник за синтеза на АТФ в организма, по връзката между отделните молекули.  
 
Научно е доказано, че глюканите представляват биологичен модификатор на имунната защита на живия организъм (Biological defense modifier) от най-нисшите до най- висшите животни и растения.  
 
След откриването им през 1940 г., интересът към глюканите нараства силно и през 1970 г. започват да се провеждат множество клинични проучвания. Едно от най-впечатляващите от тях е проведеното в US Armed Forces Radiobiology institute. В контролирано изследване 70% от плъховете, на които е дадена летална доза облъчване, са били напълно защитени от ефектите на радиацията след даването на бета-глюкани.  
 
Днес се приема, че 1-3 бета глюканите са безопасен и много силен нутриент, който оказва неспецифична имуностимулация, комбинирана с неутрализиране на свободните радикали. Те предизвикват активиране на макрофагите, като повишават значително тяхната фагоцитарна активност, освобождаване на цитокини, влияят върху клетъчния имунитет и притежават антиоксидантна активност.  
 
Колоидните препарати на Английската компания AD Medicine насочени към укрепване на имунната система ? Immune support (комбиниран препарат за деца над 3 години и възрастни и For kids ? (комбиниран препарат за деца над едногодишна възраст) представляват добре балансирани комбинации от екстракти от лечебни растения с цинк, селен и 1-3 бета глюкани. Формата, под която се предлагат колоидни разтвори, е съвременен технологичен метод за производство на разтвори близки по своята характеристика до течностите в човешкия организъм, което е причина за високата степен на абсорбция на активните съставки.  
 
Прилагането на препарати, стимулиращи неспецифичния имунитет, гарантира широк спектър на ефективност на имунната система, включващ вирусни, бактериални и онкологични нокси.