Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 10 2007

Херпес симплекс неонаторум

виж като PDF
Текст A
Д-р Динко СтранскиHerpesvirus hominis, или herpes simplex virus (HSV), е един от най-често срещаните инфекциозни агенти при хора от всички възрасти. Вирусът се среща навсякъде по света и води до редица заболявания, включващи мукокутанни инфекции, инфекции на централната нервна система (ЦНС) и рядко инфекции на висцералните органи. Инфекциите при деца могат да включват неонатални заболявания, мукокутанни инфекции по време на детството и юношеството и сериозни заболявания при имунокомпроментирани индивиди. Гениталната HSV инфекция при младежи и възрастни е основен проблем на общественото здравеопазване, тъй като през последните три десетилетия процентното увеличение е значително. Това нарастващо разпространение на гениталната HSV инфекция представлява голяма заплаха за новородените, тъй като повечето инфекции при тях се придобиват перинатално. Неонаталната HSV инфекция е заболяване с високи нива на морбидност и смъртност.  
По своето протичане херпесните инфекции се разделят на първични и рецидивиращи. Първичните херпесни инфекции се развиват при индивиди с липсващи циркулиращи анитела срещу вируса, а рецидивиращите ? при наличие на собствени антитела срещу HSV, независимо, че няма изразено заболяване. Трансплацентарното проникване на инфекцията в плода и новороденото предизвиква образуване на ограничено количество антитела. След раждането имунната защита се допълва от преминалите с кърмата майчини антитела. До 3-годишна възраст 90% от децата се инфектират с HSV, без да боледуват.  
Ранната интраутеринна херпесна инфекция в първите 8 седмици от бременността може да предизвика аборт или тежки усложнения в развитието на плода ? дифузни мозъчни увреждания, интракраниални калцификати, микроцефалия, микроофталмия, хореоретинит, ретинална дисплазия, сърдечен порок, скъсяване на пръстите и други аномалии в развитието. Тези увреждания невинаги се съпровождат от типичните за HSV кожни промени.  
Късната интраутеринна херпесна инфекция протича също тежко ? с хепатомегалия, лимфаденомегалия, неврологична или очна симптоматика, рецидивиращи кожни изменения, пневмония и др.  
В периода на новороденото херпесната инфекция е с комплицирано протичане с тенденция към генерализиране, засягане на очите и смъртен изход. Инфектирането на плода може да стане по време на родоразширението, когато майката е с еруптивен генитален херпес, а в постпарталния период ? от персонала или при контакт с болно дете. Дисеминираната форма засяга висцералните органи, ЦНС, белите дробове, лимфните възли и е причина за висока смъртност.  
Клинично инфекцията се проявява до 4-ия ден след раждането, обривите са дисеминирани по кожата и лигавиците и варират по интензитет. Макар и рядко заболяването може да започне като конюнктивит и кератоконюнктивит, който е особено опасен. Общите усложнения, които се наблюдават, са: анорексия, висока температура, хепатоспленомегалия, пневмония, хепатит, коагулопатия с тежки хеморагии и увреждания на ЦНС. Дисеминираният висцерален херпес при новородените в повечето случаи завършва фатално.  
Профилактиката на HSV инфекцията изисква цезарово сечение при еруптивен генитален херпес при майката, запазена околоплодна течност и не по-късно от 4 часа след пукването на околоплодния мехур. Новородените с HSV инфекция трябва да бъдат изолирани.