Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 10 2007

Левоцетиризин за профилактика и лечение на ранни и късни реакции към ухапвания от комари

виж като PDF
Текст A
Д-р Василка КузеваДо сега познавахме Xyzal®като средство за лечение на алергичен ринит и хронична идиопатична уртикария. Сега можем да прибавим към показанията му и профилактика и лечение на реакциите към ухапвания от комари.  
 
При повечето хора ухапването от комар води само до незабавно появяващи се уртики и късни папули. Но не е така при хората с повишена чувствителност съм слюнката на комара. При тях се появяват обриви и мехури на мястото на ухапването, може да последва повишена температура, треска, силно главоболие, пристъпи на задух, гадене.  
 
Всичко това може да започне минути след ухапването. Анафилактичният шок може да настъпи практически мигновено.  
Ако не бъде оказана незабавно лекарска помощ, в такива случаи човек рискува да умре от задушаване или остра сърдечна недостатъчност.  
Затова, за да не се налага лечение на тежките системни реакции при чувствителни пациенти, по-добре е да се вземат профилактични мерки.  
 
От комари можем да се предпазим в повечето случаи чрез репеленти. Ако обаче сте склонни към алергични реакции, употребата на орални антихистаминови препарати е за предпочитане.  
Такъв препарат на нашия пазар е Xyzal® ? левоцетиризин, антихистамин от II генерация с мощен афинитет към Н1 рецепторите. Неговият ефект за профилактика на алергичните реакциите към ухапвания от комари бе потвърден при едно клинично проучване върху 30 пациента чувствителни към ухапвания от комари, проведено в Университетската болница в Хелзинки.  
 
Проучването беше двойно-сляпо кръстосано проучване с левоцетиризин 5 мг и плацебо капсули произведени и рандомизирани в аптеката на Университета в Хелзинки. Всяко хапче беше приемано ежедневно в 08:00 ч. 4 дни, последвани от 3 дни без прием на медикаменти. Ухапването от комари беше направено с лабораторни комари от вида A. аegypti в двата периода на проучването между 12:00 ч. и 15:00 ч. на третия ден. Два комара в клетка бяха допуснати да ухапят предмишницата на пациентите.  
 
Бяха измерени размерите на лезиите и интензитета на сърбежа (чрез визуална аналогова скала). Симптомите от ухапването се анализираха след 15-ата минута при 28 пациента, и на 24 час при 8 пациента.  
Левоцетиризин 5мг значително намали (р<0.001) размера на уртиките на 15-ата минута и на съпътстващия ги сърбеж, в сравнение с плацебо. Средният размер на уртиките беше намален с 60%, от 68 мм2 при плацебо, до 27 мм2 при групата на левоцетиризин. 24 пациента (86%) показаха намаление в размера на уртиките. Ефектът на левоцетиризин се повишаваше линеарно и беше най-голям при пациентите с големи уртики.  
 
Левоцетиризин намали съпътстващия сърбеж на 15-ата минута с 62%, като средните оценки от визуалната скала бяха 8 (25% четвърти 7 и 9) в групата на плацебо и 3 (1.5) за групата на левоцетиризин. Ефект върху сърбежа се наблюдава при 27 (96%) от пациентите, лекувани с левоцетиризин, като този ефект не беше свързан с интензитета и силата на сърбежа.  
При 8-те пациента с късни реакции от ухапването, левоцетиризин 5 мг намали размера на лезиите на 24-ия час със 71%. Средният размер беше 240 мм2 (от 28 до 690 мм2) при групата на плацебо и 71 мм2 (от 0 до 460 мм2) при групата на лечение с левоцетиризин (р=0.008). Съпътстващият сърбеж беше намален с 56% като средната оценка от визуалната скала беше 4.75 (2-8) при плацебо и 2.0 (0-6) при групата на левоцетиризин (р=0.016).  
Нямаше значими разлики между двете групи в страничните ефекти. Пет пациента на левоцетиризин и двама на плацебо се оплакаха от лека до умерена сомнолентност.  
 
В практиката, облекчението на сърбежа, който бе наблюдаван при почти всички пациенти в това проучване е най-важното откритие. Хората, чувствителни към ухапвания от комари, страдат от ухапванията през целия сезон, в който има комари. Намаление с 60% в незабавния, и особено в късния сърбеж, е от голямо значение. Намалението на сърбежа намалява чесането, което от своя страна намалява риска от ерозии и вторично бактериално инфектиране. Сомнолентността е също от голямо значение когато се има предвид ефектът на антихистамини от втора генерация. В настоящото проучване няколко пациента се оплакаха от сомнолентност, но нямаше значима разлика между групите на левоцетиризин и плацебо.  
 
В заключение, настоящото плацебо-контролирано проучване, проведено с възрастни пациенти, чувствителни към ухапване от комари, показа, че левоцетиризин 5 мг е ефективен и добре толериран медикамент за лечение както на незабавните, така и на късните симптоми получаващи се след ухапване от комари.