Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 10 2007

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

виж като PDF
Текст A
Доц. д-р ТАТЯНА ЧЕРВЕНЯКОВА?...Всички инфекционисти сме за противогрипните ваксини. Профилактиката е първата стъпка в борбата ни с инфекциозните болести ...?  
 
 
 
Доц. д-р Татяна Червенякова завършва медицина в Медицинска Академия ? гр. София през 1978 г. От 1983 г. до 1986 г. специализира в Москва в Института по вирусология. От 1990 г. до 1992 г. специализира във Великобритания инфекциозни болести. От 1992 г. започва работа в Инфекциозна болница ? гр. София.  
Изпълнителен директор е на същата болница от май 2007 година. Доцент е към катедрата по инфекциозни болести към МУ ? гр. София. Доктор на медицинските науки. Председател на Българското дружество по инфекциозни болести.  
 
Доц. Червенякова, има ли повишаване на инфекционите болести в страната през последните години?  
Общественото здравеопазване както у нас, така и по света е в период на непрекъснати промени и развитие. В тази връзка общественото здравеопазване има своите проблеми, част от които са свързани и с инфекциозната заболяемост. Философията на проблема е в същността на тези заболявания. Те са свързани пряко с еволюцията и обобщено представляват борба между две форми на живот ? между микро- и макроформата. В хода на тази борба, в хода на еволюцията, микроорганизмите се променят като имат генетичен потенциал в кратки срокове да създават нови генетични варианти, нещо повече ? нови видове микроорганизми, срещу които имунната система на макроформата не е подготвена да се защитава ефективно. В крайна сметка инфекциозната заболяемост продължава да бъде проблем от общественото здравеопазване, тъй като възможността за възникване на нови микроорганизми и тяхната връзка с определени заболявания се случва.  
 
Каква е общата смъртност в световен мащаб?  
Смърността от инфекциозни заболявания заема определено не малък дял. Като процент от общата смъртност в 7.2% се дължи на ОРВИ се пада 7,2, туберкулоза в 5.6%, а инфекциозна диария ? 4.7%. Актуални са заболявания като СПИН, малария, морбили, хепатит В. Епидемичното разпространение на тези заболявания продължава и до днес. Ваксиналните програми оказаха неоценима помощ на медицината, но независимо от това има заболявания, пред които науката е безсилна да предложи ваксина. Такова заболяване е напр. СПИН, хепатит С и пр. Тревожни са данните по отношение на сепсиса, където смъртността в световен мащаб остава също висока. А в развиващите се страни инфекциозните заболявания продължават да са водещ проблем.  
През 2003 г. епидемията от ТОРС (тежък остър респираторен синдром) заплаши от икономически срив най-интензивно развиващите се икономики в света, а именно в региона на Югоизточна Азия. През 2004 г. се регистрираха случаи на птичи грип сред хора във Виетнам. От тогава до днес епидемията от грип сред домашните птици в Азия продължава. Този подтип на грипния вирус все още не е мутирал до степен да придобие потенциал за разпространение от човек на човек, но представлява заплаха за човечеството с възможността да се превърне в нов пандемичен вирус, срещу който хората нямат имунитет.  
 
Появата на нови заболявания, съответно нови етиологични агенти в хуманната медицина е факт. Само за един 20-годишен период (1973-1996) са регистрирани 26 нови инфекциозни агенти, распективно нови заболявания. Броят на новите заболявания продължава да се увеличава и в момента. Ще спомена тези, които са актуални най-вече за България. Такава е инфекциозната диария, която се причинява от ротавирусите; легионелозите; лаимската борелиоза; хепатит С. Инфекциозните болести с потенциал за епидемично разпространение през 21 век са хеморагичните трески, причинени от вирусите Ебола и Марбург, маймунската шарка, спонгиформената енцефалопатия, инфекциите с вируса от Западен Нил и птичия грип.  
 
Какво е положението в България по отношение на инфекциозната патология и инфекциозните болести?  
В момента у нас има повишена заболяемост от паротит, варицела, ентереколит. В последните години имаме внесени случаи на морбили от Китай, бруцелоза като епидемичен взрив сред наши селскостопански работиници ? животновъди (инфекция, внесена 2005 г. от Северна Гърция), имали сме заболяването денга от Южна Америка, паразитози (бабезиоза). Всички те, заедно с болести като лайшманиоза, марсилска треска, легионелоза, ехинококоза, показват структурата на инфекциозните заболявания у нас и динамичната й промяна. Водещи в структурата на инфекциозната смъртност остава смъртността от чревни инфекции, вирусни хепатити, трансмисивни инфекции, пневмококови менингити. Това е ситуацията в България през последните 4-5 години.  
 
Като Национален консултант по инфекциозни болести, кажете кои инфекциозни заболявания са най-често срещани?  
Най-често срещани в момента са ОРВЗ (остри респираторни вирусни заболявания) и това е съвсем нормално. Ние навлизаме в есенно-зимния сезон, през който ще отчетем повишена заболяемост от аденовируси, от парагрип, от RS, от риновируси. Неминуемо на този фон през декември-януари ще се появи грипът, така че ОРВЗ са част от ежедневната работа на инфекционистите. В стационарите има пациенти с паротит, варицела, инфекциозна мононуклеоза, хепатит. От тези болести най често са засегнати децата.  
 
Има ли такива инфекциозни заболявания, които не могат да бъдат овладяни и завършват фатално?  
Безспорно има такива. Острите вирусни хепатити, в частност острият вирусен хепатит В, може да завърши летално, възпалителните заболявания на централна нервна система, ентероколитите, тетанус, ботулизъм, СПИН. Всяко едно инфекциозно заболяване може да завърши фатално, когато допълнително се усложни или първоначално протича като тежка (фулминантна форма). Рискови са ранната детска възраст и пациентите над 65 години, особено тези с хронични заболявания.  
 
Ролята на противогрипните ваксини и какви противогрипни ваксини препоръчвате вие като специалист в тази област?  
Всички инфекционисти сме за противогрипните ваксини! Профилактиката е първата стъпка в борбата ни с инфекциозните болести!  
Ние сме в сезон, в който грипът чука на вратата ни и мога да кажа, че в годините е направено изключително много по отношение на това заболяване. Имам предвид наличието на ваксини и в България те са на разположение. Много е важно рисковите контингенти, за които споменах по горе да бъдат ваксинирани, а именно ? възрастта над 65 години, хората с хронични белодробни, сърдечни, ендокринни, имунни заболявания, работещите в здравните заведения, детската възраст. Грипът може да протече тежко, да се усложни с прояви от страна на дихателна, сърдечно-съдова, отделителна, нервна система. Другото, което искам да споделя, че вече има медикаменти, които са насочени към етиологичния агент. Това са новите противовирусни средства, които от началото на 2000 г. са налице в света и в България. Те скъсяват продължителността на грипната инфекция като дни и в същото време предотвратяват усложненията. Те могат да бъдат използвани и за профилактика. Как се прилагат, продължителност и т.н., са въпроси, на които ще ви отговори личният лекар и разбира се инфекционистът!  
 
Искам да споделя, че в Инфекциозна болница ще осигурим възможността за бърза диагностика на грип и когато той бъде диагностициран, ние ще подходим най-правилно за лечението му. Ако позволите един съвет - когато човек се разболее, освен да потърсят лекарска помощ, да останат вкъщи. Грипът е въздушно-капкова инфекция и не е необходимо тя да се разпространява сред обществото. Нашият кабинет има готовност да посреща пациентите така както всяка година. Инфекционистите тук са с много опит, така че за нас не е проблем и тази година да посрещнем това заболяване.  
 
Вие и вашето семейство ще се ваксинирате ли?  
Да, защото нямам време да боледувам.  
 
Каква е тенденцията у нас относно вирусните хепатити?  
По отношение на острите вирусни хапатити през последните години имаме взривове от хепатит А, полов път на предаване на хепатит В, хепатит С, по често в хроничен стадий на заболяването. Хоспитализираните пациенти не са толкова много, но част от тези пациенти остават вкъщи под наблюдение от личен лекар. Заболяемостта е в границите на задържащите се проценти през последните години.  
Тенденцията у нас относно вирусните хепатити от 1992 г. е ясна. Имунизация за хепатит В се провежда още при раждането. Тенденцията в световен мащаб е за 20 или малко повече години това заболяване да бъде ерадикиирано. Вирусният хепатит В може да протече фулминантно (смъртност 50%), хронифицира и е една от основните причини за карцином на черния дроб. Ето защо усилията се насочват към неговото ограничаване и ликвидация. Има и комбинирана ваксина, която предпазва и от хепатит А и от хепатит В. Тя е удачна особено за родените преди 1992 година, а и за всеки друг след консултация със специалист.  
 
Предвижда ли се тази година някаква информационна кампания що се отнася до грипната превенция?  
Със сигурност ще се заговори за превенция на грипа от специалистите. Във всички случаи ще има достатъчно информация по този въпрос и кабинети, в които грипната инфекция бързо да се диагностицира и пациентите да се лекуват своевременно.