Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 1 2008

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

виж като PDF
Текст A
Д-р Иво Петров?...Трябва да се обръща внимание на първичната и вторична профилактика, така че пациентът да не достига до късните етапи, когато ще има нужда от нашата помощ...?
 
 
 
 
Д-р Иво Петров е Завеждащ отделение ?Инвазивна кардиология? в болница Токуда ? гр. София. Роден е 18.03.1965 г. в с. Малорад, обл. Враца. Завършва медицина във МУ - гр. София през 1992 г. През 1999 г. придобива специалност Вътрешни болести, през 2003 г. ? специалност Кардиология, а също така има и тясна специализация по Инвазивна кардиология. Завършил е Здравен мениджъмт в МУ ? гр. София. Преминал е обучение по стрес ЕхоКГ във Висбаден, Германия, по Инвазивна кардиология и радиология в Института по Кардиология и сърдечно-съдова хирургия към Фондация Фавалоро, Буенос Айрес, Аржентина. През 1999-2000 г. е стипендиант по Инвазивна кардиология в същата болница.  
 
Д-р Петров, като завеждащ отделението по Инвазивна кардиология в болница Токуда, разкажете повече за дейността му?  
Инвазивната кардиология е междинна специалност между хирургията и консервативната кардиология. Разликата се състои в това, че при нея не се правят големи разрези, а се прониква през едно миниатюрно отворче в бедрената артерия или през артерията на китката и това е най-честия съдов достъп. Принципът е, че се извършват едноваскуларни, т.е. вътресъдови процедури. Това е един от най-модерните методи в медицината въобще, не само в кардиологията и може би един от най-бързо развиващите се. За нас е характерно, че не се ограничаваме само с кардиологични пациенти, т.е. само с кардиологична кардиология, а извършваме всякакви вътресъдови процедури ? на коронарните артерии, на каротидните артерии и др.  
 
В болница Токуда за първи пъти тази година се сложи интрацеребрален стент. Затова казвам, че не се ограничаваме само със сърдечните заболявания. Насочили сме се изцяло върху сърдечно-съдовата патология в нейната цялост. Тази патология е голям социален, а не само медицински проблем, защото води до инвалидизация на много хора. Би трябвало да се обръща по-голямо внимание на профилактиката на пациентите, защото е много по-добре той да се профилактира предварително, за да не достига до нас, въпреки че имаме високи технологични методи, все по-съвършени материали, все по-миниатюрни устройства, с които може да се влиза в артериите. Всъщност правилният ход е да се обръща внимание на превенцията, на първичната и вторична профилактика, така че да може пациентът да не достига до тези, бих казал, късни етапи, при които вече има нужда от нашата помощ.  
 
Каква е ролята в този случай на общопрактикуващия лекар (ОПЛ)?  
Неговата роля е голяма. Най-често първият контакт на пациента е с ОПЛ и той играе важна роля в популяризиране на профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания (здравословен начин на живот, избягване на рисковете, които стимулират развитието на сърдечно-съдовите заболявания) и може би не по-малка роля имат и журналистите, които имат огромно влияние върху промяната в съзнанието на хората. В България би било учудващо, ако няма сърдечно-съдови заболявания, тъй като тук изобилстват всички рискови фактори за развитието на атеросклерозата ? масово тютюнопушене, масово неправилно хранене с изобилстване на хорестерола в храната, неправилно контролиран диабет, късно хващане на високо арнериално налягане, т.е. това са четирите големи рискови фактора за развитието на атеросклерозата и тъй като те в България съществуват в кристален вид, ние се срещаме с огромната честота на сърдечно-съдовите заболявания.  
 
С какви заболявания ви посещават най-често пациентите?  
Ено от най-честите заболявания, с които се сблъскваме тук в болница Токуда е исхемичната болест на сърцето във всичките й форми - стабилна ангина пекторис, нестабилна стенокардия, т.нар. остри коронарни синдроми. Пациентите с остър коронарен синдром, било то нестабилна стенокардия или остър миокарден инфаркт имат най-голяма полза от приложението на нашите методи. Тогава когато пациентът е застрашен при застрашаваща или вече случила се оклузия на някоя на артериите, тогава всъщност ползата за пациента е най-голяма, защото когато тази запушена артерия се отвори, се спасява целия този миокард, кръвоснабдяващ се от съответната артерия. Аз пледирам да се популяризира метода за първична ангиопластика при острите коронарни синдроми и тя да е достъпна за голяма част от пациентите в България както това е станало в Чехия например. Там колегите са постигнали 90% покриваемост (90% от пациентите, които страдат от миокарден инфаркт минават на първична ангиопластика), т.е. не на консервативно и наблюдателно лечение, а на директно механично отваряне на виновната артерия. Това е най-авангардният метод и в множество проучвания се доказа, че той има значителни предимства пред консервативната терапия, било то дори и с фибринолиза. Така че това е най-съвременният и най-модерният метод, който би трябвало да се прилага при все повече пациенти.  
 
Какво е положението тук в болница Токуда?  
Категорично при нас няма пациент, при който да се прилага само консервативно лечение. Всички пациенти минават на директни интервенции и то по възможно най-бързият начин. Пациентите, които пристигат по спешност при нас, напр. с нестабилна стенокардия, която не се овладява или остър миокарден инфаркт, постъпват незабавно в ангиографския кабинет. От спешното отделение без никакви интермедиерни звена, пациентът постъпва директно в инвазивната лаборатория, за да бъде извършена по спешност коронарография, а ако е технически възможно да се направи и ангиопластика.  
 
С колко легла разполага вашето отделение?  
Болницата, както знаете, е много голяма. Тя разполага с 500 легла в този момент, а през март 2008 г. ще се открият още 500 нови. Отделението по Инвазивна кардиология разполага с 41 легла, като временно на тях сме приютили и пациенти на колегите от сърдечна хирургия, докато се отвори другата сграда, където те ще имат свое собствено отделение. В легловата база на отделението по Инвазивна кардиология се включва и Интензивен сектор с 4 легла, който използваме за пациенти със спешни състояния ? нестабилна стенокардия, остър миокарден инфаркт, както и дисекация.  
 
Имате ли практика да работите в екип с други звена специалисти?  
Тук е едно от малкото места, където колаборацията между кардиолози и кардиохирурзи е парфектна. Третираме било по инвазивно-кардиологичния или оперативния метод еднакво, тъй като работим заедно и съответно преценяваме заедно за какво е показан пациентът, дали е за едноваскуларна процедура или за хирургия и нямаме залитане в нито една от тези посоки.  
 
Както вече споменах, ние се занимаваме не само с кардиологични пациенти, но и с такива, които имат съдова патология и затова имаме чудесно сътрудничество с колегите от съдова хихургия, от неврологията, от неврохихургия, анестезиология, реанимация, тъй като при спешните случай много често се налага да се прибегне до интензивно лечение, което пък от своя страна налага интубация и интензивни грижи. С колегите от образна диагностика сащо работим в тясно сътрудничество, тъй като те разпологат с перфектни условия за диагностициране на съдова патология (коронарна или периферна). Това всичко, разбира се, е в интерес на пациента, тъй като изясняването на проблема и съответното негово третиране става на едно и също място много бързо при взаимодействието на няколко звена. Ще дам пример с 26-годишен пациент, който беше третиран благодарение именно на тази колаборация с имплантиране на ендопротеза. Ендопротезата се имплантира в аортата при дисекация и аневризма на аортата рутинно при нас. Това е процедура, при която не се реже гръдния кош, а пронекването става през феморалната артерия. Тъй като интродюсерът е много по-голям, се прониква с малък хирургичен разрез и пациентът е интубиран естествено. Именно благодарение на тази колаборация успяваме да слагаме протези рутинно, вече сме поставили такива на трима пациенти.  
 
Работи ли болница Токуда със Здравната каса?  
Категорично. Приемаме по всички клинични пътеки в областта на кардиологията и съдовата диагностика. Пациентите не доплащат нищо, освен в случаите, когато желаят да получат нещо по-особено (допълнителни екстри като избор на операционен екип, специални материали и др. подобни). Доплащането става по възможно най-официалния начин, който може да съществува.  
 
Какви са методите на лечение при вас? Прилагате ли японски методи на лечение в болница Токуда и кои са те?  
Ако при остър инфаркт не се реагира бързо или не се направи поне фибринолиза или първична ангиопластика, артерията остава запушена и инфарктът става голям. В този случай, тъй като сърцето е ?зашеметено? трябва да се изчака 3 седмици, докато то се стабилизира, за да може да се направи коронарографията постфактум, за да се прецени каква е патологията. Междувременно задължително трябва да се прилагат медикаменти, каквито в момента има много и то модерни. Задължително е да се взима Аспирин и Плавикс за разреждане на кръвта, трябва да се приемат медикаменти, които отбременяват работата на сърцето от типа на АСЕ инхибитори и бета-блокери. Задължително трябва да се дава висока доза статини, тъй като те не само намаляват холестерола, но и възпалението на мястото на инфарциралата артерия. Има цяла гама от модерни медикаменти, които са задължителни и искам да кажа, че нашите процедури не премахват необходимостта от медикаментозно лечение. Те не си протеворечат по никакъв начин. Те са комплиментарни. А относно методите ? ние сме пионери в областта на каротидното стентиране. Аз съм направил около 180 имплантирания на каротидни стентове. Това се извършва при стенотична патология на каротидните артерии, която е застрашаваща за възникването на инсулт. За първи път в болница ?Св. Екатерина? започнахме с каротидно стентиране. Един от стентовете беше поставен интрацеребрално, което е много по-сложно, отколкото екстракраниално.  
Друг метод, с който работим, е еднопротезиране на аортата с д-р Николов, Завеждащ Отделение по сърдечна хирургия. А по принцип използваме всички останали методи от гамата на сърдечно-съдовата патология.  
 
Какви са вашите амбиции в професионален план?  
В интерес на истината ние имаме големи планове и мечтаем за много неща. Направихме летящ старт без много вработване, до такава степен, че сега дневно при нас лекуваме до 15-20 пациента в инвазивната кардиология. Затова смятам, че е важно да продължим по същия начин да помагаме на хората които имат нужда от нас. Имаме амбиции с колегите от неврологията и неврохирургията да направим ?stroke unit?, което е много авангардно. Искаме да направим Интензивно инсултно отделение, в което пациентите с остър исхемичен инсулт да се приемат по спешност максимално бързо по възможност до 3-ия час, така че артерията да се реканализира максимално бързо.  
Също така имаме амбицията да започнем да развиваме невроендоваскуларните методи, т.е. при патология в областта на мозъка. По този повод можем да се похвалим с много добро сътрудничество с университета в Атина. Нашата идея е това сътрудничество да се развива в бъдеще, защото невроендоваскуларните методи в България не са застъпени.  
В Япония тези методи естествено са развити. Мои колеги бяха на кратко обучение там, а аз съм работил заедно с д-р Юкой при извършване на периферни интервенции. Тромбоаспирацията по време на остър миокарден инфаркт е японски метод, който прилагаме тук в Токуда. Тук разполагаме с много добър тромбоаспирационен японски катетър, който се казва Thrombuster С негова помощ тромбът вместо да се приплесне към стената и партикули от него да отиват в периферната циркулация и да дозапушват малките артерийки бива аспириран напълно и така артерията се лишава от тромб.  
Честа практика при нас след тромбоаспирация на мястото където е имало тробм е да имплантираме стент, т.е. не се налага да се предилатира с балонче, за да се разширява допълнително.  
 
Какво да очакваме от Токуда в бъдеще и по-специално от вашето отделение по Инвазивна кардиология?  
Ние имаме много добра колаборация с Университетската болница в Кембридж и имаме невероятни амбиции в областта на научните проучвания. Някои от тях вече започват да стартират. Съответно предвиждаме и специализации съответно от тяхна и наша страна. Сътрудничеството от подобен род ни съдейства да перфекционираме нашата работа още повече. Те се невероятно заинтригувани от съществуването на тази болница с перфектно оборудване и самото наличие на японска технология и японско мислене за тях е много интересно. Колеги от Франция, който ни бяхя на гости скоро споделиха, че във Франция има само няколко болници, които са подобни на болница Токуда. Това за нас е доста голям реверанс. Колаборацията с болниците на д-р Токуда в Япония е перфектна. Там колеги постоянно ходят на обучение, специализация, на два месеца наш екип отива там на специализация и това и гаранция за стабилно развитие нагоре.  
 
Най-важното според мен е, че Токуда болница е много голяма инвестиция и ние можем само да сме благодарни, защото тази болница служи на всички български пациенти. Тя е стъпка напред, защото разчупва статуквото на здравната система до този момент, което както всички знаем не е розово. Самото съществуване на Токуда болница като такава с нейните добри материали, средства, техника и екипи, ще стимулира и останалите обекти и субекти на здравеопазването да се мерят с нея, а това неминуемо ще доведе до повишаване нивото на медицинското обслужване в България.