Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 10 2008

„Простуда” за 17 милиарда долара

виж като PDF
Текст A
доц. д-р Диляна Вичева 
 
„Простудата”, придобила популярност в обществото, е комбинация от симптоми като ринорея, болки в гърлото, назална конгестия, кашлица, субфебрилитет, отпадналост, които траят 7-10 дни и се причиняват предимно от вируси, най-често риновируси. При първи симптоми на инфекция на горните дихателни пътища (ИГДП) пациентите търсят сигурно облекчение и бързо възстановяване. Колко са готови да платят за това, показва постмаркетингово проучване в САЩ. То сочи, че годишно се регистрират около 500 милиона епизода от негрипни вирусни инфекции, което води до директни разходи от 17 милиарда долара за лекарства и медицинско обслужване и около 200 милиона болнични дни. Друга статистика показва, че американците харчат около 2.9 милиарда долара годишно за противопростудни лекарства и 1.1 милиарда долара за ненужни антибиотици, тъй като бактериална е етиологията на по-малко от 10% от случайте. Въпреки това приемът на антибиотици при неусложнени ИГДП е все още широко разпространен. Поради ограничения избор, висока цена, странични ефекти и бактериалната резистентност, свързани с прекомерната и неправилна употреба на антибиотици, днес голямо внимание се обръща на алтернативните методи на лечение, например фитотерапевтиците.  
 
Всъщност има данни за фитотерапевтици, чиито ефикасност и безопасност при вирусни ИГДП са доказани в редица плацебо-контролирани двойно-слепи клинични изследвания. Проучванията върху действието на стандартизирания екстракт EPs 7630 (Umckalor®) от Южноафриканското растение - Пеларгониум включват повече от 9000 пациенти, от които 3000 са деца над 1 година. Лечението с Umckalor® води до стимулация на фагоцитите и NK-клетките, инхибиране на адхезията на бактериите към клетките на ресничестия епител на дихателните пътища, умерен бактериостатичен ефект и дозозависимо стимулиране на цилиарното биене.  
 
При първи симптоми на вирусна ИГДП, когато е твърде късно за имуностимуланти и твърде рано за антибиотици, уникалният механизъм на действие на Umckalor® предлага сигурна и безопасна възможност за лечение, особено в детската възраст. За разлика от симптоматичните средства за лечение, Umckalor® не само облекчава симптомите на инфекцията, но атакува самия причинител като скъсява продължителността на заболяването с 2 до 3 дни и е изключително безопасен за деца над 1 година.  
 
Въпросът е: колко са разходите в България за „простуда”? Няма данни за клинично маркетингово проучване по този въпрос, но практически сумата не е малка. Наличието на множество фармакологични продукти на пазара обърква доктора и пациента, който в повечето случаи предпочита да се самолекува. Затова трябва да се изгради единна концепция за терапия на първите симптоми за лечение на “простудата” в България.