Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 11 2008

Интоксикация и детоксикация на организма

виж като PDF
Текст A
Д-р Мария Христова 
 
Повечето антинеопластични средства имат цитотоксичен ефект върху бързоделящите се нормални клетки на костния мозък, кожата и лигавиците. Винка алкалоидите предизвикват периферни невропатии, цисплатината е нефротоксична, антрациклиновите антибиотици (фармарубицин, даунорубицин) са кардиотоксични. Токсичността на антитуморните средства е остра и хронична и може да се модулира чрез намаляване на дозата или режимите на приложение. Минимизирането на страничните ефекти на цитостатиците и бързото възстановяване на организма са основна предпоставка за приложението на пълен обем куративна цитостатична терапия.  
 
Перфектно проведената химио- и лъчетерапия изисква и перфектно провеждане на възстановителни рехабилитационни мероприятия и процедури на пациентите.  
Цитостатиците предизвикват биохимични нарушения на клетъчно равнище във всички органи и системи. Оксидативният стрес води до екстремно покачване на свободните радикали, настъпват електролитни нарушения, хиперкалциемия, промени в коагулационния статус, метаболитни нарушения – хиперурикемия, дислипидемия, повишаване на кръвната захар, развива се токсично увреждане на черния дроб, подтискане на имуннатата система както на клетъчния, така и на хуморалния имунитет, супресия на костния мозък.  
Прилагането на препарати (извън тези на класическата медицина), които повлияват благоприятно тези нарушения могат да се нарекат нетрадиционни средства за детоксикация на организма.  
 
Такива са:  
1.   Магнезий за корекция на хипомагнезиемията при лечение с цисплатина.  
2.   Антиоксиданти за преодоляване на оксидативния стрес – вит А, С, Е, бета каротен, селен, алфа-липоева киселина, глутатион, розмарин.  
3.   Хепатопротектори – силимарин (екстракт от бял трън).  
4.   Кардиопротектори – коензим Q10, омега 3 и омега 6 полиненаситени мастни киселини, екстракт от глог, L-карнитин.  
5.   Антибактериални, антимикотични и антивирусни средства с природен произход - Пау д’арко, чесън.  
6.   Стимулатори на имунната система - астрагал, жен шен, саменто, ехинацея, гъби рейши.  
7.   Невропротектори – вит. В1, В6, фолиева киселина, миорелаксанти и съставки, подобряващи провеждането на нервния импулс и трофиката на невроните (екстракт от хупериция серата – хуперцин А, холин, фосфатидилсерин, докахексаенова киселина – омега 3 мастна киселина).  
 
Английската компания AD Medicine предлага на българския пазар колоидни мултикомпонентни разтвори, които са комбинация от минерали, витамини и екстракти от растения. Те са произведени в съответствие с GMPs и биха могли да бъдат полезни за възстановяването на организма на онкологично болните след химиотерапия.  
 
Това са:  
Антиоксидант – за преодоляване на оксидативния стрес.  
Детокс – като хепатопротектор.  
Кардиосупорт – за превенцията на токсичната кардиомиопатия.  
Брейн бустер (внимателно) при неврологични отклонения с периферен и централен произход.  
Пациентите искат съвет за излекуване. Нека не оставяме на тях сами да вземат решението за възстановяването си след химиотерапията.  
Препаратите на ЕД Медицин са разумен отговор на техните въпроси и търсения. Те могат да са средствата, включени в периода на метаболитна рехабилитация на онкологично болните.