Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 12 2008

Белодробните заболявания – вечното предизвикателство за фитопродуктите

виж като PDF
Текст A
Д-р Мария Христова, специалист вътрешни болести 
 
 
 
Според една интересна статистика честотата на белодробните инфекции са водеща причина за загуба на години пълноценен живот. След тях се нарежда СПИН. Раковите заболявания са на трето място. Като прибавим към белодробните инфекции астмата, ХОББ и рака на белия дроб, заболяванията на дихателната система стават най- значимите фактори за намалена работоспособност и скъсяването на ползотворните години живот на човека.  
 
Чрез въздуха, който вдишваме, дихателната система се явява най-директната връзка с околната среда. Неговите качества – замърсяване, вредни газове, насищане с кислород се отразяват върху морфологията и функцията на белия дроб, което от своя страна повлиява дейността на сърдечно-съдовата и нервна системи и хемопоезата.  
 
Не е учудващо, че във всяка култура билковите продукти за дихателната система заемат първо място. И днес наред с антибиотиците, бронходилататорите и секретолитиците рутинно се препоръчват чайове при настинкии и белодробни заболявания.  
 
В новият си продукт BronchoLine, фирма AD Medicine, производител на мултикомпонентни колоидни разтвори, е обединила съвременните технологии на производство с традициите на различни етноси в лечението на белодробните заболявания.  
 
BronchoLine съдържа съставки, които отдавна предизвикват интереса на съвременната медицинска наука.  
-Adhatoda vasica e индийско растение, което се прилага в Аюрведа. Действа като муколитик, експекторант и бронходилататор. Тези му свойства се дължат на алкалоида vasicine (вазисин). В организма вазисин се окислява до вазисинон, който има още по-силен бронходилатиращ ефект. При направени проучвания се установява, че бронходилатиращата активност на vasicine е сравнима с тази на теофилина. Бромхексинът представлява полусинтетично производно на алкалоида вазицин.  
- Ammi Vinaga - растение от фармакопеята на древния Египет. Използвало се е като миорелаксант. Виснага действа върху малките бронхи и има продължителен бронходилатиращ ефект, разширява коронарните артерии. От неговата активна съставка Khellin, през 60 години на миналия век, след допълнителен химически синтез е създаден натриевият кромогликат. Терапевтичната ефективност на Khellin по отношение на сърдечно-съдовата, дихателната и отделителната системи се смята за доказана от много проучвания.  
- Tussilago farfara – (подбел) и Hyssopus officinalis (лечебен исоп) са растения с добре известни омекчаващи, противовъзпалителни и отхрачващи свойства. Те влизат в състава на различни билкови чайове от българската народна медицина, а също така и от страните на балканския полуостров и Мала Азия.  
- Echinacea anguistofolia – растението от Северна Америка, по-късно пренесено в Европа, което днес е продукт от първа линия при настинките и грипа. Ехинацеята влияе върху имунитета и повишава имунната реактивност на организма.  
- Tabebuia impetiginosa (Пау д’арко), растение от Южна Америка. Съдържа лапахол. Има доказан антибактериален, антимикотичен и антивирусен ефект.  
 
Комбинацията на BronchoLine се допълва с минерали, витамини и други биологично активни съединения в традицията на продуктите на AD Medicine и правят този препарат още една възможност в борбата с острите и хронични заболявания на дихателната система.  
 
Търсете в аптеките от януари 2009 г.