Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 12 2008

За вашата практика: Експекторанс №5

виж като PDF
Текст A
 
 
За новата (стара) противокашлична микстура, която успешно се прилага под търговското наименование Експекторанс №5 вече над 40 години  
 
Терапевтичните възможности на Експекторанс № 5 в лечението на кашлицата, утвърдения в практиката състав и проверката на времето, нареждат продукта в класиката на противокашличните сиропи у нас. Като една от най-често срещаните екстемпорални форми в аптечната рецептура в недалечното минало, продуктът и до днес влиза в предписанията на лекарите и предпочитанията на пациентите - повече от 40 години.  
 
Експекторанс № 5 е комбиниран сироп с широк противокашличен спектър на действие.  
100.0 g сироп Експекторанс № 5 съдържат лекарствени вещества: Rad. Althaeae extratum fluidum – 6.41 g, Sodium benzoate – 1.92 g, Potassium bromide – 0.08 g, Ammonim chloride – 0.09 g.  
 
Експекторанс № 5 успокоява кашлицата чрез потискане на кашличния рефлекс, намалявайки повишената дразнимост на бронхиалната лигавица (медицинска ружа) и възбудимостта на ЦНС (бромни соли). Улеснява отхрачването, чрез омекчаване и втечняване на бронхиалния секрет, стимулира фагоцитозата и има бронхоантисептично действие.  
 
Фармакологични свойства  
Традиционната употреба на алтеа датира още от времето на Хипократ. Римляни, китайци, сирийци и египтяни са използвали алтеа като храна. В момента, алтеа е фармакопейно описана в близо 30 страни.  
Althaeae Rad. Extr. fl. е богат на муцилагинозни (слузни) вещества, които намаляват повишената дразнимост на възпалената лигавица на горните дихателни пътища, потискат мукоцилиарната активност и отслабват кашличния рефлекс. Облекчава експекторацията при комбиниране с други отхрачващи средства (натриев бензоат), стимулира фагоцитозата.  
 
Основната съставка на алтеа е муцилаго, което обяснява демулциращото действие.  
Сиропът от алтеа е приет в „German Pharmacopoeia”, във Франция, стритите корени на медицинската ружа са много употребявани в направата на таблетки и електуарии, а в САЩ се използва като компонент на антитусивни и демулциращи препарати.  
 
Potasium bromide потиска централната нервна система. Бромните йони се конкурират с хлорните и това води до понижаване на възбудимостта, използва се като седативно средство, има противогърчова активност.  
Ammonium chloride – приет орално се екскретира през бронхиалната лигавица като амониев карбонат, засилва бронхиалната секреция, втечнява храчките и е ефикасно отхрачващо средство.  
 
Фармакокинетични свойства  
Althaeae Rad. Extr. Fl – стомашно-чревна резорбция, елиминира се през бъбреците.  
Sodium benzoate – резорбира се от гастро-интестиналния тракт. В черния дроб се конюгира с глицин до хипурова киселина и бързо се излъчва с урината.  
Potassium bromide – резорбира се бързо и пълно в стомашно-чревния тракт и много бързо се разпределя в екстрацелуларната течност; плазмен полуживот – около 12 дни. Може да се излъчи с кърмата, преминава плацентата. Елиминира се чрез бъбреците.  
Ammonim chloride – резорбира се от гастро-интестиналния тракт. Амониевият йон се метаболизира в черния дроб, след това анионът се освобождава в екстрацелуларната течност и води до метаболитна ацидоза и понижаване на pH на урината.  
 
Предклинични данни за безопасност  
Активно-действащите съставки притежават ниска токсичност и са добре поносими при орално приложение. За течния екстракт от ружа в литературата не се срещат данни за токсичност. Продължителното третиране на животни не показва данни за канцерогенност, тератогенност и ембриотоксичност.  
 
Терапевтично приложение  
Експекторанс №5 е подходящ за лечение на остри катари на горните дихателни пътища в началния стадий на острия бронхит при наличие на гъста трахеална и бронхиална секреция. Той е предназначен за симптоматично лечение на спастична кашлица при спастичен бронхит, астма, хроничен бронхит, остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища.  
 
Лекарственият продукт притежава отхрачващо, противомикробно действие, отпуска гладката мускулатура на бронхите. Ефектите се свързват с действието на всяка една от съставките поотделно и като цяло. Лекарствените вещества имат омекчаващо действие и потискат рефлекса на кашлицата, улесняват отхрачването, действат противомикробно и отпускат спазмите на гладката мускулатура; действието на калиевия бромид е успокояващо, а натриевият бензоат и амониевият хлорид втечняват храчките.  
За да се постигне желания лечебен ефект, при възрастни и деца над 12 години, се приема по 1 супена лъжица 3 пъти дневно след хранене. Лечението може да продължи 7-10 дни.  
Експекторанс №5 се предлага в аптечната мрежа в цялата страна на цена до 2 (два) лева.