Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 2 2008

Оралната контрацепция - табу или незнание

виж като PDF
Текст A
Доц. д-р Бл. ПехливановНаскоро бяха оповестени резултатите от национално представително проучване за употребата на орални контрацептиви у нас. Според тях едва 4% от българките използват противозачатъчни таблетки. За сравнение 26% от жените в Швеция се доверяват на хапчетата срещу забременяване, 40% - в Германия, 30% - в Англия и 60% - в Холандия. Като цяло в света над 100 милиона жени използват контрацептивните таблетки като начин за предпазване от нежелана бременност[1]. В същото време според официалната статистика броят на абортите у нас надхвърля 67 хил. годишно. Това означава не само неосъществена репродуктивна възможност. Всеки аборт се съпровожда и с определен риск от ранни и късни усложнения, които са различни, в зависимост от това къде и как се прекъсва бременността. За съжаление голяма част от абортиращите са до 20-годишна възраст. Броят на абортите в определена страна се влияе от социални, религиозни и психологични фактори. Последните най-вече отразяват страховете, свързани с употребата на противозачатъчните таблетки. Основата на това най-често не е незнанието, а неправилното знание. Семейният лекар често е първият, към когото се обръщат за съвет жените, които се нуждаят от контрацепция. От неговата компетентност и от отговорите, които ще получат пациентките на своите въпроси, зависи контрацептивният избор. Ето и отговорите на най-често задаваните въпроси.  
 
Колко сигурни са хапчетата?  
Хормоналната контрацепция е понастоящем най-сигурният начин за предпазване от нежелана бременност. Можем да илюстрираме това по следния начин ? ако 100 жени приемат в продължение на 1 година противъзачатъчни таблетки, без да пропуснат дори една, нито една от тях няма да забременее.  
 
Има ли нужда от ?почивка? при приемането на таблетките?  
Не, не е необходимо прекъсването на приема им, освен ако жената не желае да забременее или поради някакви други причини ? медицински, социални, психологични и др.  
 
Вредни ли са хапчетата?  
Като цяло НЕ. Трябва да се знае, че контрацептивните таблетки са едни от най-добре проучените лекарствени средства. Макар и рядко, могат да се получат сериозни здравни проблеми, свързани преди всичко с неправилното предписване на хапчетата. Поради това преди да се пристъпи към употребата им, трябва да се отговори на въпроса има ли рискови фактори за двете най-чести сериозни усложнения ? тромбоза на дълбоките вени на крайниците или на мозъка. Както беше отбелязано тези усложнения са много редки, но се случват по често при пушачки, при жени, имали вече подобен инцидент или налично предразположение в семеството (например майка с инфаркт на 40-годишна възраст), при диабетички, при жени със силно изразено наднормено тегло, при такива с повишено кръвно налягане и високи нива на холестерола, при жени, прекарали тромбофлебит или такива, на които им предстои продължително обездвижване ? например операция. С напредване на възрастта възможността от тези усложнения се увеличава. Те могат да бъдат намалени чрез използването на таблетки с минимално количество хормони напр. Lyndinette 20.  
 
Ще се засили ли окосмяването?  
Не, няма да се засили. Този често изтъкван довод при младите жени за отказ от контрацептивни таблетки е абсолютно необоснован. Съвременните таблетки в повечето случаи понижават нивото на свободния тестостерон чрез увеличението на глобулина, с който се свързват половите хормони. Това оказва благоприятно въздействие освен върху окосмяването и върху мазната кожа и акнето. Разбира се, за да се демонстрира този ефект е необходимо по-продължително приемане на таблетките.  
 
Имат ли странични действия противозачатъчните таблетки?  
Да, имат и тези странични действия са по-изразени в началото на приема на медикамента. В този смисъл е напълно нелогична ?почивката?, за която стана въпрос по-горе. Най-честите странични действия са: гадене, напрежение в гърдите, слабо кървене между циклите, главоболие. Тези странични действия не се проявяват при всички жени и обикновено с течение на времето намаляват.  
 
Ще надебелея ли от хапчетата?  
Не. Сами по себе си съвременните хапчета не водят да повишаване на теглото, но повлияват апетита. В този смисъл, ако не ядете повече от обикновеното, няма да надебелеете.  
 
Как стои въпросът с контрацептивните таблетки и рака?  
Трябва да се знае, че приемането на контрацептивни таблетки намалява риска от определени видове рак и същевременно увеличават възможността за появата на други. Значително се намалява честотата от рак на яйчника, на ендометриума и колоректален карцином. Увеличава се тази на рака на гърдата и на маточната шийка. Трябва да се знае, че при преустановяване приема на таблетките, рискът с течение на времето постепенно става нормален за дадената възраст по отношение рака на гърдата. По отношение на рака на маточната шийка, ежегодните профилактични прегледи с цитонамазка могат да сведат риска до минимален. В наскоро публикувано изследване в Обединеното Кралство[2] относно риска от различни видове рак при жени, които някога са употребявали орални контрацептиви, не се установява статистически значимо увеличение.  
 
Какво още трябва да знаем?  
Приемането на противозачатъчни таблетки се съпровожда и с т.нар. неконтрацептивни ползи като: повлияване на дисменореята, намаляване интензивността на менструалното кървене (като го регулира го прави предвидимо), намаление на възможността от образуване на функционални кисти на яйчниците и извънматочна бременност[3].  
 
КНИГОПИС:
 
 
1.   Tripp J, Viner R. BMJ. 2005; 330:590-3.  
2.   Hannaford PC et al. BMJ. 2007; 335:651.  
3.   American Academy of Pediatrics Committee on Adolescence. Contraception and adolescents. Pediatrics. 2007; 120:1135-48.