Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 5 2008

Allergosan® - първи избор в терапията на алергичните реакции

виж като PDF
Текст A
Д-р Г. ПехливановЛечението на алергичните заболявания и в часност на алергодерматозите се натъква на големи трудности поради разнообразието на етиологични фактори, сложните патогенетични механизми и липсата на леснодостъпни ефективни диагностични методи, които да изясняват всеки отделен случай. Това обуславя постоянните терапевтични усилия, които повлияват различни патогенетични механизми. Най-общо лечебните методи, които се прилагат в терапията на алергичните заболявания, се делят на две основни групи:  
 
I. Специфични методи  
Приложението им е възможно, когато алергените са известни. Тогава методите за лечение са елиминация (диета) и специфична хипосенсибилизация. Обикновено специфичната терапия не е достатъчно ефективна и трябва да се комбинира с различните методи на неспецифичната терапия.  
 
II. Неспецифични методи  
Съществен прогрес в неспецифичната терапия е откриването на антихистаминовите средства. Разработването и прилагането в практиката на антихистамини, разширява терапевтичните възможности при алергодерматозите. Този процес се благоприятства и от основателното в някои случаи нежелание на лекари и пациенти да използват системни или локални кортикостероиди. Класическо средство при много алергодерматози и пруритус от различно естество (остра и хронична екзема, невродермит, лихен рубер планус, псориазис) е класическият български H1 ? блокер Allegosan® с генерично наименование Cloropyramine. Allegosan® притежава изразено антихистаминово действие, намалява пропускливостта на капилярите, има противовъзпалителна активност. Това се дължи на компетитивното действие на хлоропирамина върху H-1 хистаминовите рецептори в прицелните клетки. По този начин той блокира ефектите, които се наблюдават при възбудата на H-1 рецепторите от хистамин, а именно повишаване на съдовия пермеабилитет, засилване на секрецията и оток на тъканите. Поради добрата си поносимост, силно изразения антипруригинозен ефект и достъпната цена, той е едно от средствата на избор в амбулаторната ни практика и основен антихистаминов препарат в стационара на Университетската МБАЛ ?Александровска?.  
 
Allegosan® съществува под четири форми, които дават адекватен отговор на всички типове алергични реакции:  
- Ампули 2 ml/20 mg x 10; x 100 ? остри алергични реакции ? масивна уртикария, ухапване от насекоми, анафилактичен шок, серумна болест, оток на Квинке. При възрастни и деца над 14 години обичайната доза е по 1-2 ампули интрамускулно или интравенозно. Максималната дневна доза е до 150 mg.  
 
- Таблети 25 mg x 20 ? алергични ринити и конюктивити, сенна хрема, медикаментозни и хранителне алергии, ухапване от насекоми, уртикария, пруритус, дермографизъм. Препоръчваната дозировка за възрастни и деца над 14 години: по 1 таблетка от 25 mg 3-4 пъти дневно. Максимална дневна доза е до 150 mg (6 таблетки), разпределени на 3 приема по 2 таблетки. При деца от 5 до 14 години: по половин таблетка (12.5 mg) 3 пъти дневно.  
 
- Крем 18 g ? локализирани остри кожни алергични медикаментозни и хранителне алергии, ухапване от насекоми и др.  
 
- Маз 18 g ? локализирани подостри и хронични алергични дерматити.  
 
Таблетната и инжекционната форма Allegosan® имат почти универсално приложение поради своя силен ефект и успокояващо действие за пациентите ? да не забравяме стреса като фактор за голям брой алергични реакции. Самата алергична реакция също е стрес за организма, който има нужда от покой в тези случаи.  
 
Allegosan® Crème и Ung. имат по-строги показания обусловени най-вече от възможността локалните антихистамини или помощните вещества (някои съставки на вехикулума) да предизвикват алергични реакции при неподходящо приложение.  
 
Allegosan® Crème  
Изхождайки от основните принципи на външната терапия в дерматологията и нашия опит, виждаме успешното приложение на при следните дерматози:  
1. Инсектни дерматити по тялото  
При ухапване от комари - честотата на инсектната алергия достига своя максимум през месеците юли, август и септември. Обикновено ефектът от насекомното ухапване е комбиниран: токсичен и алергичен. Вредно действащи фактори при инсектното ухапване са отровата от т.нар. отровни жлези, слюнката, поленът, полепнал по инсектното тяло, екскременти и косъмчета на инсектното тяло. Директният ефект е свързан с понятията интоксикация, алергия и имунитет. Индиректният им ефект се изразява с пренасянето на различни инфекциозни агенти, причинители на малария, лайшманиоза, борелиоза и др. Allegosan® Crème се нанася 2-3 пъти дневно на засегнатите участъци.  
2. Субакутен контактен дерматит  
Allegosan® Crème може да бъде средство на пръв избор при ограничени форми на контактен дерматит по тялото, предизвикан от сапуни, кремове, при никелов дерматит и др. Подходящ е за нанасяне върху ограничени кожни участъци, ако се наложи нанасяне върху лицето. Не се препоръчва употребата на други локални средства с Allegosan®Crème. Успешна е комбинацията с Allegosan®tabl.  
3. Пруритус при бременни  
Пруритусът при бременните е една от проявите на токсикозите на бременността. Проявява се обикновено в третия триместър на бременността предимно по корема, с дифузна сухота и обрив с папулозен характер. В тези случаи Allergosan-Crème се прилага двукратно дневно. Няма данни за тератогенни и ембриотоксични ефекти на Allegosan®Crème при бременни и по време на кърмене. Продължителност на лечението - 5-7 дни. Освен антипруригинозният му ефект, тук роля играе и хидратиращият ефект на кремовата форма на Allegosan®.  
 
Allegosan® ungv  
Предвид по-тежката структура на всеки унгвент като вехикулум приложението на Allegosan® ungv трябва внимателно да се прецизира. Не се препоръчва употребата на Allegosan® ungv при остри дерматози, съпроводени с едем и ексудация и върху кожни участъци с нарушена цялост на кожата. Allegosan® ungv е подходящ за приложение при хронични сърбящи дерматози и някои алергодерматози като:  
1.   Ограничен невродермит  
Ограниченият невродермит е характерен за зрялата възраст, с характерна локализация за жените в окципиталната област, а при мъжете в долната трета на подбедриците - едностранно или двустранно. Ограничените сърбящи екземни плаки могат успешно да се третират с Allegosan® ungv самостоятелно или посменно с кортикостеоиден унгвент.  
2. Инсектен дерматит  
Allegosan® ungv се прилага при инсектен дерматит след ухапвания от пчели, оси, стършели и др. след преминаване на острата фаза - когато възпалителните явления (еритем и едем) са намалели. При локализация на ухапването върху главата с оглед опасността от алергичен шок ? да се предприеме системно и локално кортикостероидно лечение!  
3.   Сенилен пруритус - ограничени форми  
Сенилният пруритус е сравнително често явление при възрастните хора. В случаите, когато не е свързан с повишени стойности на уреята, креатинина и пикочната киселина, той се обяснява с дифузната сухота на стареещата кожа. Сърбежът е по-ясно изразен по кожата на раменния пояс и лумбосакралната област. В тези случаи при пруригинозни участъци - без екскориации и нарушена цялост на кожата с успех може да се приложи симптоматично лечение с Allegosan®ungv самостоятелно или в комбинация с Allegosan®tabl. От съществено значение за възрастните пациенти е и достъпната цена.  
 
Подобно на други класически лекарствени средства като Аспирин и Аналгин, Алергозан остава продукт със сигурен ефект, а приложението му дори се разширява в съвременната медицинска практика. Уверени сме, че така прецизирани, показанията за приложение на Allegosan® ще бъдат от полза в ословията на актулната фармакоикономическа ситуация и приложението на този бранд от медикаменти ще намали стреса на лекарите и пациентите, когат имамт нужда от достъпен, сигурен и ефективен антихистаминов препарат.