Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 5 2008

Кетозал ? една българска алтернатива за лечение на пърхот

виж като PDF
Текст A
 
 
 
Въпреки че пърхотът е състояние, от което страдат 50% от хората в някакъв период от живота си, прогресът относно разбирането на етиологията на състоянието, е малък. Основната хипотеза за пърхота остава, че липофилната гъбичка Malassezia, известна още като Pityrosporum, е основният причинител на пърхота.  
Доказателствата се градят на факта, че най-ефективното лечение на пърхота е с противогъбични препарати, както и че подобрението и регресията на състоянието на скалпа има отношение към премахването и реколонизацията на гъбичката. Като допълнение, симптомите на пърхота могат да бъдат индуцирани в опитни животни чрез инокулация с Malassezia.  
Имидазоловото производно кетоконазол, притежаващо широкоспектърно антимикотично действие, се смята за най-съвременното и ефективно средство срещу Pityrosporum ovale.  
Кетоконазол (2%) е активното лекарствено вещество в българския лечебен шампоан Кетозал.  
 
Свойства на продукта и начин на действие:  
Кетозал е противогъбичков препарат с широк спектър за лечение и профилактика при себореен дерматит, пърхот, разноцветен лишей (pityriasis versicolor) и други гъбичкови заболявания на кожата.  
Спира развитието и унищожава гъбичките като нарушава пропускливостта на клетъчната им стена.  
Ефективен е при редица гъбички и дрожди, причинители на кожни заболявания като себореен дерматит (пърхот), разноцветен лишей (pityriasis versicolor) и екзема.  
Облекчава сърбежа и лющенето на кожата.  
Особено ефективен е срещу Pityrosporum ovale, причинител на пърхота.  
Дори при продължителна употреба не се открива в кръвта, което определя липсата на системни ефекти.  
В какви случаи не трябва да се употребява Кетозал:  
Да не се употребява при реакции на свръхчувствителност към кетоконазол или към някое от помощните вещества.  
Употреба по време на бременност и кърмене:  
Прилагането на шампоана не е противопоказано, тъй като практически не се резорбира, но изисква повишено внимание.  
Нежелани лекарствени реакции:  
Кетозал се характеризира с много добра поносимост, но в някои случаи при употребата могат да се наблюдават реакции на свръхчувствителност - парене, сърбеж, дразнене на кожата; омазняване или изсушаване на косата, засилен косопад (преходен). В отделни случаи може да се наблюдава промяна в цвета на космите (при пациенти с химически обработвани и увредени коси).  
Лекарствени и други взаимодействия:  
Не са описани неблагоприятни лекарствени взаимодействия.  
Дозировка и начин на употреба:  
При себореен дерматит (пърхот) се прилага 2 пъти седмично в продължение на 3-4 седмици. Шампоанът се нанася на влажна коса, втрива се, за да достигне кожата и престоява 3-5 мин., след което се измива с вода. За профилактика се прилага 1 път седмично или 1 път на 2 седмици.  
При pityrasis versicolor (разноцветен лишей) шампоанът се нанася 1 път дневно върху засегнатите участъци на кожата и след 3-5 мин. се измива. Курсът на лечение е 5 дни. Профилактичен курс се провежда в началото на лятото ? 1 път дневно в продължение на 3 дни.  
Кетозал се предлага в аптечната мрежа в страната на цена от 6 (шест) лева за опаковка.  
 
Какво казват научните изследвания за кетоконазол:
 
"P. ovale без съмнение има важна роля при патогенезата на себореен дерматит. Кетоконазол е антимикотичен агент с висока ефикасност срещу P. ovale. Проведеното изследване е на шампоан, съдържащ 2% кетоконазол, за лечение и профилактика на себореен дерматит и пърхот. 575 пациенти с по-ясно изразени оплаквания са третирани 2 пъти седмично за 2-4 седм., като 88% от тях се повлияха отлично. От посочените пациенти 312 са включени в профилактична фаза за 6 мес. Те са третирани по групи: І гр. - 1 път седмично с шампоан с 2% кетоконазол, ІІ гр. - последователно 1 седм. с шампоан с 2% кетоконазол и една с плацебо и ІІІ група - само с плацебо. При 48 пациенти (47%) от плацебо групата е отчетена повторна поява и на себореен дерматит в сравнение с 23 (19%) от активно третираната група и 31 (31%) от смесенотретираната. Заключението е, че шампоанът с 2% кетоконазол, е високоефективен не само при лечение на себореен дерматит и пърхот, а и при предотвратяване на повторна поява на заболяването чрез профилактично третиране веднъж седмично."[1]  
"Кетоконазол (антимикотичен агент от групата на имидазола) е ефективен и при третиране на място на себореен дерматит и пърхот. Последните проучвания показват, че приложението на шампоан с 2% кетоконазол има клиничен терапевтичен ефект при андрогенна алопеция. Настоящото изследване има за цел да измери количествено стимулиращия ефект на кетоконазол върху растежа на окосмяването при модел с мишки. Част от космите на 7-седмична мъжка C3H/HeN мишка бяха внимателно отстранени и бе приложен 2% разтвор на кетоконазол веднъж дневно в продължение на 3 седмици. Резултатите показват, че 2% разтвор на кетоконазол има значителен макроскопичен стимулиращ ефект. Повторните опити потвърждават заключението за ефикасността на кетоконазол като стимулант при растежа на косата. Въпреки че механизмът му на действие при прилагане на място остава неизяснен, резултатите сочат, че прилагането е без съмнение полезно при лечение на себореен дерматит и има отношение към намаляване на косопада и оплешивяването."[2].
 
 
 
 
КНИГОПИС:
 
1. British Journal of Dermatology, 1995 Mar; 132(3):441-5, Successful treatment and prophylaxis of scalp seborrhoeic dermatitis and dandruff with 2% ketoconazole shampoo: results of a multicentre, double-blind, placebo-controlled trial, Peter RU, Richarz-Barthauer U., Department of Dermatology, University of Munich, Germany.  
2. The Journal of Dermatology, 2005 Apr; 32(4):243-7, Topical application of ketoconazole stimulates hair growth in C3H/HeN mice., Jiang J, Tsuboi R, Kojima Y, Ogawa H., Department of Dermatology, Juntendo University School of Medicine, Tokyo 113-8421, Japan.