Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 4 2009

Диклофенак Дуо демонстрира възможностите на съвременните фармацевтични форми

виж като PDF
Текст A
Една капсула – двойно действие: бърз ефект и продължително действие, съчетани с повече безопасност  
 
Много са препаратите от групата на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Регистрират се и много нови продукти. Практиката и предпочитанията на лекари и пациенти обаче налагат само някои от тях. Клиничните проучвания и терапевтичните насоки определят Диклофенак за НСПВС с много добро съотношение полза:риск, което обяснява широкото му приложение. От една страна диклофенак има мощен противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект, а от друга препаратът е по-малко рисков по отношение на гастро-интестиналното дразнене в сравнение с останалите продукти от групата на конвенционалните НСПВС.  
 
Съвременната фармацевтична форма на Диколфенак Дуо предоставя допълнителни предимства: Диклофенак Дуо съдържа два типа гастро-резистентни микро-гранули, които осигуряват преминаването на диклофенак през стомаха без освобождаване на активната субстанция, което да доведе до допълнително локално дразнене на стомашната лигавица и същевременно осигуряват два типа действие: бързо (скорошно овладяване на болката) и продължително – постепенно освобождаване на дикофенак, така че болкоуспокояващият и противовъзпалителен ефект се задържат в рамките на 24 часа до следващия прием.  
 
Гастрорезистентните микрогранули в Диклофенак Дуо позволяват препаратът да се приема и на гладно. Това е много подходящо при случаи на остра болка, тъй като при прием на гладно Диклофенак Дуо има още по-бърз обезболяващ ефект, поради по-бързата му резорбция (по-бързо преминаване през стомаха и постъпване в червата, където се освобождава).  
 
Диклофенак Дуо е особено подходящ за пациенти, страдащи от мускулно-скелетни и възпалително-дегенеративни заболявания, които се нуждаят от продължителен прием на НСПВС, защото Диклофенак Дуо поддържа високи концентрации в синовиалната течност и мощен противовъзпалителен ефект.  
 
Диклофенак Дуо предлага гъвкавост на дозирането. В много от случаите една капсула (75 mg) дневно е достатъчна за овладяване на болката и възпалението. Ако е необходимо, дозировката може да се увеличи до две капсули дневно – една сутрин и една вечер. При остра болка е възможно да се приемат и две капсули наведнъж. Бързината на ефекта ще се ускори, ако приемът е на гладно. Не бива да се надвишава максималната дневна доза от 150 mg (две капсули).  
 
Противопоказанията на Диклофенак Дуо включват: известна свръхчувствителност към активната съставка диклофенак или някоя от другите съставки; пациенти със скрити промени в кръвната картина; при случаи на пептични или дуоденални язви; при тежка сърдечна недостатъчност; последните 3 месеца на бременността, при деца (за повече информация вж. кратката характеристика на продукта).  
 
Диклофенак Дуо е показан за:  
•   Остри артрити (включително пристъпи на подагра).  
•   Хронични артрити, особено ревматоиден артрит (хроничен полиартрит).  
•   Анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев) и други възпалителни ревматични заболявания на гръбначния стълб.  
•   Състояния на дразнене при дегенеративни нарушения на ставите или гръбначния стълб (артрози и спондилартрози).  
•   Извънставен ревматизъм.  
•   Болезнени отоци или възпаления след травма или хирургични интервенции.  
 
В заключение можем да кажем, че Диклофенак Дуо предоставя предимствата на бързо и ефикасно овладяване на болката, съчетано с предвидим профил на безопасност, защото при разработването на Диколфенак Дуо е използвана най-добрата форма на НСПВС: 2 вида гастро-устойчиви микрогранули, които модифицират проникването на препарата в организма и минимизират нежеланите лекарствени реакции.  
 
Клиничните наблюдения показват добра поносимост и по-ниска честота на нежелани лекарствени реакции – наличието на двата вида микрогранули намалява риска от локално дразнене на лигавицата, тъй като се предотвратява възникване на високи концентрации от активното вещество по хода на храносмилателния тракт.  
 
Предимствата на съвременната фармацевтична форма: два вида стомашно-устойчиви микрогранули  
 
Една капсула – двойно действие:  
Бързо и удължено действие.  
1 капс. сутрин и/или 1 капс. вечер.  
Преди хранене или след хранене.  
При остро протичащи и при хронични заболявания.