Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 4 2009

Заболявания на периферната нервна система – радикулити, дископатии, дискови хернии

виж като PDF
Текст A
Д-р И. ТрайковаНай-често се срещат възпалителните заболявания на периферната нервна система. В тези случаи могат да бъдат увредени коренчетата непосредствено след излизането им от гръбначния мозък (радикулити), на нивото на големите нервни сплитания (плексити) или периферните нерви (неврити). При засягане на повече от един нерв се касае за полиневрит.  
 
Оплаквания и симптоми  
В зависимост от мястото на засягането пациентите се оплакват от болки, които започват встрани от прешлените и се разпространяват към шията, гръдния кош, ръцете или краката. При дискова херния болката се разпространява към крака или седалищната област. Понякога се комбинира със слабост на някои от крайниците. При засягане на повече нерви е налице болка – спонтанна и при натиск в областта на съответните нерви. Пациентите усещат изтръпване или мравучкане.  
 
Диагностициране  
Диагностицирането става чрез рентгенография/скенер/ЯМР на съответния дял на гръбначния стълб и функционално компютърно изследване – ЕМГ (електромио- и неврография). Изследването е безболезнено и безвредно, определя точно коренчевата увреда на нерва и измененията в нервната проводимост. Едва след като се установи причината за увредата на периферната нервна система, се прилага съответното лечение.  
 
Колкото по-рано болните с оплаквания от периферната нервна система се консултират със специалист невролог и започнат лечение, толкова по-голяма е вероятността заболяването да се ограничи или да се излекува напълно!  
 
Лечение  
При наличие на радикулит, назависимо дали е възпаление или дискова херния, болният трябва да спазва постелен режим.  
 
При дискова херния е желателно пациентът да лежи на твърдо легло със свити крака. Поставянето на грейки на кръста е нежелателно, тъй като усложнява заболяването. Храната трябва да бъде калорична и богата на витамини, главно от групата В.  
 
След като се установи причината за увредата на периферната нервна система, се назначава съответното лечение. На първо място се прилагат обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти. Ако липсва добър ефект, се прибягва към приложение на стероидни препарати. След преминаването на острия стадий се предписват лекарства, улесняващи нервното предаване и възстановяващи функцията на периферните нерви. Широко приложение има физиолечението. То е различно в острия и хроничен стадий, затова трябва да се прилага от специалист физиотерапевт. Не се препоръчва огъване или екстензия.  
 
Помагат ли масажите?  
Хора с подобни оплаквания често търсят помощ при масажисти, тъй като възможностите на конвенционалната медицина по отношение на тези страдания са ограничени. Тези практики обаче в немалко случаи водят до сериозни усложнения. Най-сериозните неблагополучия сред манипулациите са в областта на кръвоносните съдове. В тях се включват разкъсвания на артериите във врата, съдови спазми и временно ограничаване на притока на кръв към мозъка. Тези инциденти са редки, но затова пък пострадалите получават дълготрайни или остри поражения, вследствие на парализи или дори удар.  
 
Други значително по-чести усложнения са фрактури, приплъзнати дискове или дислокации. Те са най-чести при пациентите с остеопороза. Към леките усложнения се включват оплаквания за главоболие и болки във врата. В тази област трябва да преобладават нежните успокоителни масажи, които не нанасят никаква вреда, а предизвикват голямо облекчение и често лекуват. Затова е препоръчително мануалната терапия да се назначава и извършва само от лекар-специалист.  
 
Озонотерапия  
С развитието на новите технологии съвременната медицина разполага с нови лечебни методи, а именно лазер-пунктурата в съчетание с озонотерапия. С процедурите се подобрява еластичността на междупрешленните дискове, както и дегенерацията на капсулите им. Болката отшумява, тонусът на мускулатурата се подобрява, изтръпването изчезва. Ефикасна в подобни случаи е и комбинираната лазер-утразвукова терапия. Тя включва лазерна акупунктура и лазер терапия, която действа на биологично активните точки и по меридианите като стимулира процеса на възстановяване на нормалната дейност на притиснатите нервни окончания. Чрез ултразвуковата вълна лечебните гелове и медикаментите проникват в увредените тъкани до 5-6 cm подкожно и действат директно на проблемните зони.  
 
Идеята за неоперативно лечение на дисковите хернии е забележителна и базирана на научни принципи. Тя дава реална възможност за хората, страдащи от това мъчително и инвалидизиращо заболяване, повечето от които са млади и в трудоспособна възраст.  
 
В повечето случаи травмите са следствие от неправилно вдигане на тежести, неправилно усукване на тялото при по-рязко движение, при катастрофи, а понякога болката се появява без някаква ясна провокативна причина. Това води до протрузия (изместване напред) на вътрешния слой, която избутва фиброзния пръстен навън, като притиска корена на нерва, който излиза от този участък и в следствие на това се получават неврологични симптоми на болка, ирадиирането по хода на нерва и изтръпване.  
 
Действието на озона върху тази патология е по три различни начина:  
-   Озоно-кислородната смес има специфично действие върху протрузията, действайки на молекулярно ниво върху връзките, поддържащи хернията. Това довежда до редукция на хернията.  
-   Подобряване на микроваскуларизацията в засегнатия участък, което засилва кръвоснабдяването и оксигенацията, които са задължителен елемент за оздравителния процес. Повишава се концентрацията на фибробласти, които подпомагат оздравителния процес в анулус фиброза (фиброзния пръстен на диска).  
-   Намалява отока в засегнатия участък, допринасящ за компресията и възпалението. Така озонът действа противовъзпалително и болкоуспокояващо.  
     
За озонотерапията са характерни лесно приемане, висока ефективност, добра поносимост и практически пълно отсъствие на нежелани реакции.  
 
Паравертебралните инсуфлации са необходими за нормализиране на разстроените стави и втвърдените мускули, също така и на лимфния кръвен застой. Чрез тях се постига отшумяване на болките и възстановяване на физиологичните функции в нормални граници. Премахването на всякакво притискане на капилярната мрежа за телесни течности се явява като необходимост.  
 
Образно казано, тези участъци на вътрешно напрежение, които се развиват под кожата в съединителната тъкан, могат да се сравнят с мочурище или блато със застояла вода. При тези условия можем да кажем, че тук животът протича в такава замърсена обстановка ненормално.  
 
В зависимост от състоянието на пациента за един лечебен курс се изискват от 12 до 20 процедури, средно около 14-16. Дозировката е индивидуална и се определя от състоянието на пациента.  
Намаляването на болката от манипулациите не е знак да се спре преди приключване на програмата, както не е необходимо и да се премълчава, ако няма подобрение.  
 
В световната практика досега е отбелязана над 95% успеваемост при лечението на дискови хернии с този метод. Някои от принципните характеристики на метода са следните:  
-   Няма контраиндикации.  
-   Рецидивите са по-малко от 3%.  
-   Възстановителният перод е кратък.  
-   Няма странични ефекти.  
     
Съчетанието на озонотерапията с други физически фактори или лекарствени препарати повишава ефективността на провежданото лечение.  
 
Озонотерапия с парентерално (венозено, мускулно и вътреставно) въвеждане – въвежда се озон, разтворен във физиологичен разтвор или в кръвта на пациента. Благодарение на това се усилва микроциркулацията и се подобряват трофическите процеси в органите и тъканите, нормализира се хормоналният фон, изразено се стимулира имунитетът и рязко се активизира детоксикационната защита на организма и насищането на клетките с кислород.  
 
Озонотерапията оказва комплексно въздействие върху организма, неутрализирайки разрушаващото действие на свободните радикали. Озонът действа вътре в организма, осигурява общо прочистване, оздравяване и тонизиране.