Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 5 2009

Акнето – медицински проблем

виж като PDF
Текст A
Acne vulgaris е често срещано кожно заболяване, което засяга 85-100% от хората през определен период от живота им. Характеризира се с невъзпалителни фоликуларни папули или комедонни възпалителни парули, пустули и нодули при по-тежките форми.  
 
Acne vulgaris засяга областите на кожата с висока степен на секреция на мастните жлези, каквито са в областта на лицето, горната част на гърдите и гърба. Не съществуват расови различия по отношение честотата на заболяването. При подрастващите акнето е по-често сред мъжете в сравнение с жените. Акне лезии се срещат при новородени през първите няколко седмици, поради влиянието на майчините хормони, т.нар. acne neondtorum. Акне се появява по време на адренархето, когато нивата на андрогенните хормони се покачва.  
 
Рядко се установява външна причина на заболяването. Някои козметични агенти и мазила влошават акнето. Някои ендокринни заболявания конгенитална хиперплазия на надбъбречните жлези, поликистозни яйчници, при които се наблюдава хиперсекреция на андрогени, могат да генерират развитието на acne vulgaris. Причина за акнето могат да бъдат и генетични фактори.  
 
Фоликуларната епидермална хиперпролиферация и хиперкератози са едни от първите патологични процеси в развитието на акне лезиите. Повишените нива на андрогена от надбъбречен произход – дехидроепиандростерон сулфат (DHEAS) са свързани с образуването на микрокомедони – първите акне лезии. Други фактори, водещи до Фоликуларната хиперпролиферация са наличието и действието на проинфламаторния интерлевкин 1а (IL-1a) и други цитокини.  
 
Излишъкът на себумна секреция също е ключов фактор в развитието на acne vulgaris. Количеството продуциран себум корелира със степента и тежестта на акнето. Себумната секреция е под хормонален контрол. Андрогените стимулират диференциацията на себоцитите и себумната продукция, докато естрогените имат инхибиторен ефект. Андрогенните хормони се свързват с ядрените си рециптори и стимулират крайната себоцитна диференциация и продукция на себум. Повечето мъже и жени с акне имат нормални нива на циркулиращите андрогенни хормони. Съществува хипотеза за повишена чувствителност на крайните органи към андрогенните стимули.  
 
Propionibacterium acnes е микроаерофилен микроорганизъм, който се открива в много от акне лезиите. Въпреки че не е открит в ранните лезии на акне микрокомедоните, наличието му в късните лезии е сигурно. P. acnes стимулира възпалението чрез продукция на проинфламаторни мадиатори, които дифундират през стената на космено-мастния фоликул. Свръхчувствителността към P. acnes обяснява защо някои индивиди развиват възпалителен тип акне.  
 
Възпалението може да бъде първично или вторично. Повечето от факторите говорят за наличие на вторичен възпалителен отговор към P. acnes.  
 
Лечението трябва да е насочено спрямо познатите патогенетични механизми на акнето. Това включва фоликуларната хиперпролиферация, ексцесивната себумна секреция, Propionibacterium acnes и възпалението. При избора на терапия е важно да бъде определена степента и тежестта на акнето. При акнето са възможни усложнения – акне лезиите могат да доведат до формиране на трайни цикатрикси.  
 
Прогноза – при мъжете акнето обикновено преминава след пубертета- Жените по-често имат акне в зряла възраст. Като цяло прогнозата е добра, въпреки че акнето понякога резултира с дългосрочно психично нарушение и поява ва цикатрикси.  
 
Ранното лечение и изборът на правилен медикамент са от особена важност. Важно е да запомним, че алкалните сапуни стимулират производството на себум.  
 
 
 
 
Dermowas® Compact е препарат от акнеичната ни серия. Представлява измивно блокче (не сапун) синдет. Най-важното при него е, че е с леко кисело рН-6.5. След измиването с киселото рН на кожата се възстановява (рН на кожата ни е кисело, независимо в коя част на тялото) и именно тази киселинност предотвратява развитието на патогенни микроорганизми, които причиняват акнето. Dermowas® Compact е предназначен за мазна кожа, тъй като я обезмаслява и подсушава. Може да се използва всеки ден за измиване на проблемните зони – лице, гърди и гръб. Не дразни и не алергизира. Използва се и от хора, които са алергични към алкалните миещи препарати, каквито са повечето продукти на пазара. Прилага се два пъти дневно и за оптимален ефект след измиване са нанася Anefug®Simplex.  
 
 
 
Anefug® Simplex е тониран защитен крем за ежедневна употреба. Специално разработен за мазна кожа с разширени пори и придружена с папули и пустули. Представлява тониран крем с успокояващо действие върху кожата и помага за заздравяването й. Запазва киселинната защитна мантия на кожата и така съхранява нормалната кожна флора. Съдържа бактерициден противовъзпалителен комплекс: триклозан-феноксиетанол, който буквално изтегля съдържимото на пъпките навън, без да ги капсулира в кожата и микроелементи, които прикриват дефектите е ефект на фон дьо тен. Важното е, че не се запушват порите и лечебният ефект се забелязва още на 4-5 ден. Предлага се в един нюанс и цвета зависи от дебелината на нанесения слой. Нанася се 1-2 пъти дневно, като пред това кожата е почистена с Dermowas® Compact