Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 7 2009

Monural® – идеалният антибиотик за лечение на неусложнени инфекции на уринарния тракт

виж като PDF
Текст A
маг. фарм. Миле РистовЕпидемиология на уринарните инфекции  

Инфекциите на долен уринарен тракт са втората най-честа причина за визита при ОПЛ (най-честата е инфекцията на дихателните пътища). Уринарните инфекции представляват около 10% от всички прегледи проведени от ОПЛ и около 40% от тези при специалисти (гинеколози и уролози) (Can Jurol 2001, Jun 8 Suppl1:6-12).  
 
Засягат както мъже, жени от различни възрасти, така и деца. Основно при възрастните се засягат жени във фертилна възраст в около 80%. Мъжете се засягат в напреднала възраст, когато често уроинфекциите съпътстват хипертрофия на простатата. Честотата на инфектиране се определя от различната полово обусловена анатомия на уретрата при мъже и жени, вродени аномалии на пикочната система, особено при момчета с вродени аномалии, които се изявяват клинично още в първата година след раждането.  
 
В групата на долно-етажни инфекции най-често визираме цистит, който се съпътства с промени в пикочния мехур и урината, както и редица клинични симптоми като: дизурия, полакиурия, тежест, бавно и болезнено уриниране, тенезми, също така усещане за възпаление и болка в областта над пубиса. В най-голям процент от случаите на неусложнени инфекции се изолира като причинител Е. Coli - около 60-80%. Обяснява се с факта, че този патоген е нормална сапрофитна флора в дебелото черво и перинеума. Откриват се различни серотипове на този микроорганизъм при неусложнените инфекции на уринарния тракт според тяхната антигенна характеристика. Наред с E. coli в много по-малки проценти се откриват Proteus mirabilis (6.37%), Klebsiella pneumoniae (4.9%), Enterococcus faecalis (4.31%), следвани от Pseudomonas aeroginosa (2.45%), Staphylococcus saprophyticus (0.98%) и различни други бактерии.  
     
Лечение на неусложнените инфекция на пикочните пътища  
При установена инфекция на пикочните пътища във всеки случай трябва да се проведе бързо лечение. Заради възможните опасни последици, като например пиелонефрит, уросепсис и бъбречна недостатъчност при инфекциите на пикочните пътища не може да отпадне лечението с антибиотици.  
 
Предишният златен стандарт по отношение на продължителността на лечението, е бил седем дни. Последствията от този период на лечение са както по-високите проценти на странични действия така и лошото спазване на лечението от пациентите, защото пациентите стават асимптоматични още в рамките на два до три дни и в състояние без оплаквания, често не вземат повече медикаменти въпреки съответната информация.  
 
Европейски консенсус  
Европейската асоциация на уролозите (ЕAU) препоръчва следните лекарствени продукти като средства на първи избор за лечение на неусложнен, остър цистит:  
 

Лекарствен продукт

Курс на лечение

Fosfomycin Trometamol (Monural®)

Eднократен прием

Trimetoprim - Sulfmetoxazole*

5 дни

Fluoroquinolone*

3-5 дни

Nitrofurantoin

7 дни

Pivmecillinam

3-7 дни

 
 
*Комбинацията Trimetoprim – Sulfmetoxazole и различните Флуорохинолони се препоръчват само в региони където резистентността на патогените към тях е под 20%, а България определено се характеризира с изразена резистентност към тези молекули.  
 
Неусложнените инфекции на пикочните пътища могат да се отстранят, както са показали редица изследвания, ефективно и надеждно с Monural®. Анализът на резултатите от изследванията показва, че еднократното лечение на цистит с Monurаl® е поне толкова ефективно колкото три- до седемдневното лечение и в дългосрочен план дори е по-ефективно и при това с много по-малко странични действия и по-добър комплайнс.  
 
MONURAL® - 1 саше (3g Fosfomycin Trometamol) в опаковка  

•   Индикации:

  1.    Остър неусложнен цистит, рецидивиращ цистит.  
  2.    Асимптомна бактериурия по време на бременността.  
  3.    Неусложнени, катетър-свързани инфекции на долния уринарен тракт.  
  4.    Профилактика при диагностични и хирургични процедури.

  
Дозиране и начин на приложение:

  1.    Препоръчителна доза за неусложнени инфекции на пикочния тракт при възрастни е единична доза от 3 g (едно саше).  
  2.    Препоръчителната доза за профилактика преди трансуретрални хирургически и диагностични процедури при възрастни е две дози от 3 g, като първата доза (саше) трябва да се приеме 3-8 часа преди, а втората – 24 часа след операцията.  
  3.    Прием на празен стомах, за предпочитане вечер преди лягане, непосредствено след изпразване на пикочния мехур.