Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 12 2010

Белодробните заболявания – вечното предизвикателство за фитопродуктите

виж като PDF
Текст A
Не е учудващо, че във всяка култура билковите продукти за дихателната система заемат първо място. И днес, наред с антибиотиците, бронходилататорите и секретолитиците рутинно се препоръчват чайове при настинки и белодробни заболявания.  
 
В новия си продукт BronchoLine, фирма AD Medicine, производител на мултикомпонентни колоидни разтвори, е обединила съвременните технологии на производство с традициите на различни етноси в лечението на белодробните заболявания.  
 
BronchoLine съдържа съставки, които отдавна предизвикват интереса на съвременната медицинска наука.  
-Adhatoda vasica e индийско растение, което се прилага в Аюрведа. Действа като муколитик, експекторант и бронходилататор. Тези му свойства се дължат на алкалоида vasicine (вазисин). В организма вазисин се окислява до вазисинон, който има още по-силен бронходилатиращ ефект. При направени проучвания се установява, че бронходилатиращата активност на vasicine е сравнима с тази на теофилина. Бромхексинът представлява полусинтетично производно на алкалоида вазицин.  
- Ammi Vinaga - растение от фармакопеята на древния Египет. Използвало се е като миорелаксант. Виснага действа върху малките бронхи и има продължителен бронходилатиращ ефект, разширява коронарните артерии. От неговата активна съставка Khellin, през 60 години на миналия век, след допълнителен химически синтез е създаден натриевият кромогликат. Терапевтичната ефективност на Khellin по отношение на сърдечно-съдовата, дихателната и отделителната системи се смята за доказана от много проучвания.  
- Tussilago farfara – (подбел) и Hyssopus officinalis (лечебен исоп) са растения с добре известни омекчаващи, противовъзпалителни и отхрачващи свойства. Те влизат в състава на различни билкови чайове от българската народна медицина, а също така и от страните на балканския полуостров и Мала Азия.  
- Echinacea anguistofolia – растението от Северна Америка, по-късно пренесено в Европа, което днес е продукт от първа линия при настинките и грипа. Ехинацеята влияе върху имунитета и повишава имунната реактивност на организма.  
- Tabebuia impetiginosa (Пау д’арко), растение от Южна Америка. Съдържа лапахол. Има доказан антибактериален, антимикотичен и антивирусен ефект.  
 
Комбинацията на BronchoLine се допълва с минерали, витамини и други биологичноактивни съединения в традицията на продуктите на AD Medicine и правят този препарат още една възможност в борбата с острите и хронични заболявания на дихателната система.