Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 2 2010

Aкне при новороденото и кърмачето (Acne neonatorum et infantum)

виж като PDF
Текст A
д-р Емилия Филипова, д-р Мариела ХитоваAcne е възпалително заболяване на космено-мастния фоликул, което се свързва с различни фактори, най-важните от които са генетичната предиспозиция, хормоналното въздействие на андрогените, мастната хиперсекреция (себорея), нарушената кератинизация на космено-мастния фоликул и наличието на Propionibacterium acnes.  
 
Акнето в ранна детска възраст може да се раздели на две групи:  
1.
Акне при новороденото (acne neonatorum), което засяга детето в първия месец след раждането.  
2. Акне при кърмачето (acne infantum), което засяга кърмачета между 3-ти и 6-ти месец.  
 
Аcne neonatorum се среща при 20% от новородените, докато acne infantum е относително по-рядко. Момчетата се засягат малко по-често, въпреки че причината не е изяснена. Обривите при неонаталното акне се появяват обикновено около 2-ата седмица след раждането, като е възможна появата им и ведната след раждането или по-късно в рамките на първия месец. Представени са от малки възпалителни папули и/или папуло-пустули (Фиг. 1), пръснати симетрично в областта на двете бузи, гърба на носа, челото; много рядко могат да засегнат врата, гърба и гърдите. При тази форма на акне липсват комедони, което я прави трудно отличима от доброкачествената цефалична пустулоза на новороденото, за която се приема, че се дължи на свръхрастеж на Malassezia sp. Смята се, че неонаталното акне се дължи на хормони, преминали през плацентата от майката в плода преди раждането или в детето след раждане чрез кърмата. Лезиите при acne neonatorum обикновено преминават спонтанно до към 3-ия месец, когато се разграждат преминалите хормони. След преминаването на лезиите не остават цикатрикси.  
 
Acne infantum се проявява към 3-6-ти месец след раждането и обикновено се характеризира с наличието на отворени и затворени комедони (т.нар. „черни точки” и кистички), а също и възпалителни папули, пустули и нодули (Фиг. 2). И тук най-често се засяга лицето, но вратът и трункусът също могат да бъдат обхванати. Протича по-тежко от неонаталното акне. Могат да останат цикатрикси, дори и при леко протичащо заболяване. Дължи се на временно увеличение на DHEA (дехидроепиандростендион), който се произвежда от незрялата надбъбречна жлеза. Допълнително при момчетата през първите 6 месеца до 1 година след раждането може да има увеличение на лутеинизиращия хормон (LH), което от своя страна стимулира продукцията на тестостерон, който е в основата на увеличената продукция на себум от мастните жлези (себорея) и развитието на акнето. Към 1-годишна възраст нивото на тези хормони се стабилизира, което обяснява и преминаването на лезиите на acne infantum в този период или най-късно до към 3-ата година.  
 
 
 
Терапия  
В леките случаи не се изисква лечение. Препоръчва се почистването на кожата да се извършва с измивни средства без аромати и по-рядко да се използват сапуни.  
 
При по-тежки случаи се налага лечение. Прилагат се локални антисептични (почистване с калиев перманганат, отвара от лайка, смрадлика), обезмазняващи средства (Acne out), локален Benzoyl peroxide, локални антибиотици (Zineryt, Dalacin T), ароматни ретиноиди. При неповлияване може да се включи и антибиотик през устата, най-често Erythromycin. Трябва да се има предвид, че тетрациклините, които са метод на избор при възрастни пациенти с акне, са противопоказани при малки деца.  
 


КНИГОПИС:

1.   Кадурина М. Терапия на acne в: Терапия на кожните и полово предавани болести, Н. Златков, Е. Петранов и колектив, АРСО, София, 1999, 465-473.  
2.   Лалова А. acne в: Дерматология и сексуално предавани болести, Н. Златков и колектив, АРСО, София, 1997, 408-410.  
3.   Трашлиева-Койчева М. Болести на новороденото в: Дерматология и сексуално предавани болести, Н. Златков и колектив, АРСО, София, 1997, 659-665.  
4.   Andrea L. Zaenglein et al. Acne vulgaris and acneiform eruptions in: Fitzpatrick’s dermatology in general medicine, Klaus Wolff et al., MCGRAW-HILL companies, inc, USA, 2008, 690-703.