Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 2 2010

Спешна контрацепция

виж като PDF
Текст A
Проф. д-р Благовест Пехливанов, д.м.н.Нежеланата бременност е сериозен медицински, психосоциален и обществен проблем в съвременния свят. Макар че през последните години у нас се наблюдава тенденция за намаляване броя на нежеланите бременности, все още страната ни е на едно от челните места в Европа по брой на абортите по желание. Една от възможностите за промяна на тази негативна статистика e използването на спешна контрацепция (СК).  
     
СК е начин за предотвратяване на бременност след непротектиран или неадекватно протектиран от обичайната контрацепция полов контакт.  
 
Някои от най-често срещаните причини за използване на СК са: инцидентен полов контакт, скъсване на презерватив, неправилно използване (изхлузване) на презерватив, неправилно използване (пропускане) на противозачатъчни таблетки, неуспех от прекъснатия полов контакт, сексуално насилие и др. Основно правило, обединяващо всички тези ситуации е, че при съмнение за наличен проблем трябва да се реагира като при доказан проблем – т.е. да се използва спешна контрацепция. Може да се обобщи, че при случаите на неуспех от обикновените контрацептивни средства може да се използва СК. Средствата за СК са няколко вида, но най-често у нас се използва таблетката Ескапел (Escapelle). Основният фактор, определящ ефикасността на СК, е изминалото време след половия контакт. Например ефективността на СК след приемане на Ескапел надминава 98% при приемане на медикамента през първите дванадесет часа след необезопасения полов контакт и намалява до 50%, ако се приеме към 120-ия час.  
 
Какво трябва да се знае за СК? Най-важното е, че тя не замества нормалните средства за предпазване от бременност. Тя не предпазва от полово преносими заболявания. Тя не е средство за аборт, а за предотвратяване на бременност. Според СЗО (Световната Здравна Организация) не съществуват противопоказания за приемането на Ескапел. При приемането на Ескапел страничните действия са рядкост. При някои случаи се появява гадене или световъртеж, които отминават за около ден. При част от жените, които взимат Ескапел, се появява кръвотечение няколко дни след приемането му, като менструалният цикъл може да закъснее или да подрани. Това зависи от това в каква фаза на менструалния цикъл е приета таблетката. При закъснение на очакваната менструация с 4-5 дни е уместно да се направи тест за бременност и консултация с гинеколог.  
 
В рамките на един менструален цикъл не трябва да се приема повече от един път Ескапел. Втори път приемането трябва да бъде по изключение. Не трябва да се използва СК, ако жената вече е бременна или е налице кървене от гениталиите, без да се знае причината за това.  
 
Бързият и лесен достъп е изключително важен фактор за навременното и правилно използване на СК, поради което Ескапел може да се закупува без необходимост от предписване от лекар (без рецепта).