Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2010

Защо е „златен” за лечението първият час на инсулта?

виж като PDF
Текст A
Доц. д-р Борислав ГерасимовНай-революционното постижение на неврологията в последните години е възможността за успешно лечение на исхемичните мозъчни инсулти с ново поколение лекарство, наречено тъканен плазминогенен активатор.  
 
Какво представлява тромболизата?  
Приложено венозно или директно артериално, чрез него се разтварят тромбозите (запушванията) на кръвоносните съдове на мозъка и се възстановява нормалното кръвообръщение в засегнатата зона на мозъка.  
 
Това води до изчезване на симптомите и излекуване на болните с мозъчен инсулт в първите три часа от възникването на първите симптоми. Именно те сигнализират за загиването на хиляди и милиони мозъчни клетки и цели области от мозъчните структури поради липсата на кислород и хранителни вещества.  
 
Доказано е, че за 1 секунда загиват 32 000 клетки, т.е. за 1 минута около 2 млн. губят функциите си, а в края на първия час около 120 млн. мозъчни клетки са в състояние на смъртна опасност или са в недостатъчно функционално състояние в околната на мозъчния инфаркт област, в т.нар. пенамбра, но които все още могат да се възстановят напълно, ако се започне навременно, адекватно и правилно лечение.  
 
Това предопределя понятията „терапевтичен прозорец” до 3 часа от началото, първия „златен час” за начало на лечението.  
 
Това определи и девиза на неврологията сега: „времето е мозък”, което е най-точното отразяване на всички спешни мероприятия за най-бързо и най-точно диагностициране на инсулта и започване на абсолютно успешно лечение, което допреди няколко години граничеше с фантастиката.  
 
Колкото по-рано след началото на исхемията потече лекарството в кръвта, толкова по-добри са лечебните резултати.  
 
Всички симптоми, които са продължили повече от 2 часа, винаги остават различни трайни последици, които съвременните диагностични методи могат да установят доста точно след инсулта.  
 
Това е неописуемо преживяване за всеки съвременен невролог, излекувал успешно поне един болен с мозъчен инсулт чрез този алгоритъм и успял да го върне към нормален живот напълно здрав и работоспособен.  
 
Този метод може, обаче, да се прилага само при исхемични мозъчни инсулти (мозъчни инфаркти), които са около 80%, когато кръвта не може да достигне до крайните разклонения на запушения по различни начини (тромб, ембол, атеросклеротична плака) кръвоносен съд и частта от мозъка, която зависи от този съд, загива до няколко часа.  
 
При хеморагичните инсулти (вътремозъчни кръвоизливи), които са около 20%, кръвта се излива в самата мозъчна тъкан, вследствие на разкъсване на кръвоносен съд вътре в мозъка и затова този метод е противопоказен и опасен, защото може да увеличи кръвоизлива и това да бъде фатално.  
 
Сега вече препоръката е всички болни с мозъчни инсулти да бъдат транспортирани максимално бързо до най-близката голяма болница, която има доказани възможности за точна диагноза и подготвени специализирани невролози, които могат да лекуват успешно мозъчни инсулти с най-съвременните диагностични и лечебни алгоритми.  
 
Решаващи са три от най-важните фактори:  
1. Наличие на съвременна апаратура и клинична лаборатория;  
2. Възможности за спешни реанимационни и интензивни лечебни процедури;  
3. Постоянно разположение на специализирани и можещи професионални екипи.  
 
Най-важните елементи на съвременния алгоритъм за успешно лечение на мозъчните инсулти:  
1.   Спешно разпознаване на болните с мозъчен инсулт и максимално бързо реагиране на симптомите за заплашващ или за започващ инсулт и с незабавно обаждане на тел. 112 или тел. 150.  
2.   Спешно транспортиране на болните от екипите на БМП до подходящата болница, която разполага с всички възможности за съвременна диагностика и лечение на мозъчни инсулти.  
3.   Перфектна организация на транспорта и задължително предварително информиране на инсултния екип по радиовръзка за насочване на болен към тях.  
4.   Перфектно организиране на бърза и точна диагноза на инсулта в болницата и максимално бързо започване на специализирано лечение по правилата на добрата медицинска практика.  
 
 
Диагнозата на мозъчните инсулти е най-важна за определяне на правилно и успешно лечение на болните в първите часове на инсулта, максимум до 3-ия час, защото след това промените за значителни и трудно възвратими, а остатъчната инвалидност след спасяването на живота по-често е значителна.  
 
Преди да получат инсулт, най-често болните имат едно или повече преходни нарушения на мозъчното кръвообращение (транзиторни исхемични атаки), на които те и техните близки, най-често не са обърнали достатъчно сериозно внимание.  
 
Как да познаем мозъчния инсулт и какво трябва да направим веднага, за да бъдем полезни?  
Запомнете! 10-те най-чести и най-характерни симптоми на започващ мозъчен инсулт, ако Вие или Ваш близък получи някои от тях! ВЕДНАГА и БЪРЗО се обадете на тел. 112, или тел. 150!  
1.   Изкривяване на лицето.  
2.   Внезапна слабост на ръка.  
3.   Промени в говора.  
4.   Изтръпване на половината тяло.  
5.   Замъглено или нарушено зрение.  
6.   Силно главозамайване или световъртеж.  
7.   Необичайно силно главоболие.  
8.   Залитане при ходене или дори падане.  
9.   Двойно виждане.  
10.   Нарушено съзнание, сънливост, унасяне.  
 
Запомнете тези много очевидни симптоми, които говорят за проблеми в кръвообращението на определени части на мозъка и за опасност от инсулт:  
 
Един или няколко от тези симптоми трябва да ви накарат да подозрете началото на мозъчен инсулт и да повикате спешна помощ. Особено ако се отнася за болни над 55 год., с високо кръвно налягане, диабет, наднормено тегло или наличие на подобни на тези симптоми в миналото.  
 
Зачестяването на главозамайването и падането, с или без краткотрайна загуба на съзнание, е предпоставка за спешна консултация с най-добрия невролог, който познавате.  
 
Ефективността на БМП може да намали до минимум забавянето на транспорта на инсултно болните и да увеличи броят на подходящите болни, достигнали до болницата в тричасовия терапевтичен прозорец за успешно прилагане на фибринолитично лечение.  
 
Специализираните инсултни екипи вече могат да подобрят непосредствените лечебни резултати до 72%, а близките и по-отдалечени резултати до 93%!  
 
Лечението на мозъчните инсулти вече може да бъде много успешно!