Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 7 2011

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

виж като PDF
Текст A
Проф. д-р Димитър Младенов, дмн

Проф. д-р Димитър Младенов, д.м.н., завършва медицина през 1979 г. в Медицински университет, гр. София. През 1982-1983 г. е ординатор по урология в Клиника по урология, Окръжна болница, гр. Бургас. От 1983 до 1987 г. е асистент в Клиника по урология, МУ, гр. София. От 1987 до 1990 е старши асистент в Клиника по урология, МУ, гр. София. От 1990 до 1995 г. е главен асистент в Клиника по урология, МУ, гр. София. От 1995 до 2008 г. - доцент в Клиника по урология, МУ, гр. София. От 2007 г. - Завеждащ "Сектор по ендоурология, лазертерапия и естракорпорална литотрипсия". От 2008 г. - професор в Клиника по урология, МУ, гр. София.

Има следните специализации: Екстракорпорална литотрипсия на пикочни камъни - Клиника по урология, Медицински университет, Дортмунд, Германия; Интервенционален ултразвук и ендоурология - Клиника по урология, Национален медицински център, Токио, Япония; Ендоурология, лазертерапия на урологични заболявания и бъбречна трансплантация - Клиника по урология, болница Гросхадерн, Лудвиг Максимилиан университет, Мюнхен, Германия; Лапароскопска хирургия и ендоурология на горните пикочни пътища - Клиника по урология, Медицински университет, Залцбург, Австрия. Членува в: Европейската асоциация по урология; Световната асоциация по урология; Американската асоциация по урология; Европейската асоциация по детска урология; Американски институт по ултразвук в медицината; Балкански медицински съюз; Българско урологично дружество; Български простатен комитет; Българска асоциация по еврохирургия; Европейска асоциация по образна диагностика в урологията.

Проф. Младенов, разкажете ни повече за Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска”, в която работите.
Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска” е уникална и водеща в областта на диагностиката и лечението на урологичните заболявания. Ние извършваме големи по обем оперативни интервенции, свързани с онкологията, уролитиазата, бъбречната трансплантация, използваме всички съвременни ендоскопски техники (уретероскопия, лапароскопия, лазертерапия), реконструктивни операции, екстракорпорална литотрипсия на пикочни камъни (ЕЛПК) и други. В Клиниката по урология постъпват пациенти от цялата страна, които са решили да се лекуват при нас. Освен това тя е последна инстанция за консултация и място за извършване на сложни операции при пациенти, насочени към нас от други урологични отделения в страната.

С какви заболявания ви посещават най-често пациентите ?
Като че ли най-голям процент са пациентите с онкологични заболявания, уролитиаза и доброкачествена простатна хиперплазия. За съжаление през последните години се наблюдава „подмладяване„ на тези заболявания. Това най-вероятно се дължи на повишения брой вредности в околната среда, психичния стрес, а от друга страна и на по-голямата информираност на пациентите и възможностите за ранната им диагностика.

През април 2011 г. се навършиха 50 години Клиника по урология и 60 години Катедра по урология. С какви успехи можете да се похвалите през тези години ?
На 15 април 2011 г. празнувахме и двата повода. Лечебно-диагностичната и преподавателска работа вървят ръка за ръка в нашата болница.
Урологията е една от най-бързо развиващите се специалности. Няма част от отделителната система, която да не може да бъде достигната по ендоскопски път. В тази посока са и нашите постижения през годините, за които стана вече дума. Разбира се, непрекъснато се появява нова диагностична и лечебна апаратура, към която ние се стремим, за да бъдем в крак с водещите европейски урологични клиники.
В Катедрата по урология обучаваме български и чуждестранни студенти, специализанти, докторанти, общопрактикуващи лекари и др. Организирани са редица курсове за следдипломна квалификация и продължително медицинско обучение. Имаме няколко курса за високо специализирани дейности по ендоурология, лазертерапия, екстракорпорална литотрипсия и др.

Има различни видове камъни, ще ги определите ли в категории? Има ли камъни, които да не могат да бъдат лекувани чрез екстракорпорална литотрипсия на пикочни камъни (ЕЛПК)?
Конкрементите в отделителната система са различни по химичен състав – оксалатни, фосфатни, уратни, цистинови и др. От друга страна те никога не са хомогенни.
Екстракорпоралната литотрипсия на пикочни камъни (ЕЛПК) беше въведена у нас на 03.04.1986 г. Тази година ние празнувахме 25 години откакто сме внедрили метода в Клиниката по урология.
Успеха от нейното прилагане зависи не толкова от химичния състав на конкрементите, а предимно от техните размери и анатомичните особености на бъбрека и уретера. Големите камъни също могат да бъдат раздробени чрез ЕЛПК, но при тях опасността от запушване на уретера и усложнения като хидронефроза и калкулозен пиелонефрит е по-голяма. Рентгенонегативните конкременти трябва да бъдат локализирани точно чрез вкарване на контрастна материя преди извършване на литотрипсията.
Днес разполагаме с голям набор от ендоскопски методи за лечение на уролитиазата – перкутанна литолапаксия, уретеролитотрипсия (ултразвук, лазер, хидравлична), лапароскопия. Затова най-добре е подходът да бъде индивидуален и при всеки пациент да бъде подбран най-подходящият метод за елиминиране на конкремента според показанията.

ЕЛПК продължава да бъде един от съвременните способи за разбиване на камъните в бъбреците. Може ли да каже, че днес има за и против този метод ?
Още първата година след въвеждането на ЕЛПК през 1986 г. ние направихме над 3000 литотрипсии за 9 месеца. Този метод за лечение на конкрементите беше революция в лечението на уролитиазата. И понастоящем нашата клиника продължава да бъде водеща в тази област с над 1500 литотрипсии годишно.
Първоначално се раздробяваха камъни не по-големи от 2 см. в диаметър. Постепенно с натрупването на опит и комбинирането му с други оперативни подходи показанията за неговото прилагане се разшириха. Спокойно можем да кажем, че около 90% от пациентите с уролитиаза се лекуват с ЕЛПК и останалите ендоскопски методи.
Днес ЕЛПК има и висок икономически ефект поради краткия болничен престой и доброто качество на живот на пациента след литотрипсията. Методът продължава да бъде актуален при точно поставени показания.

С голям успех уролозите прилагат трансуретралната резекция - "златният стандарт” за лечение. Разкажете повече за този метод.
Трансуретралната резекция е основен ендоскопски метод. Тя е „златен стандарт” за лечение на доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) и туморите на пикочния мехур. Много пациенти я причисляват към безкръвните операции. Разбира се, такива в медицината няма.
Този метод се прилага при по-малки простатни жлези и предимно папиларните тумори на мехура. Той е по-малко инвазивен. Извършва се през уретрата. Средният болничен престой е около 3-4 дни и се понася добре от пациентите. Продължителността на операцията зависи от големината на простатата или тумора и опита на оператора. Извършва се под спинална анестезия, която е по-малко натоварваща за пациента. Има и редица други алтернативни методи за лечение на ДПХ, но те не могат да изместят трансуретралната резекция.

Защо жените страдат от цистит по-често, отколкото мъжете?
Циститът се предизвиква от бактерии, попаднали в пикочните пътища и урината по асцендентен или десцендентен път. Възприемчивостта към тях зависи от вирулентността на различните бактерии и защитните сили на пациента.
Освен това при сравними условия жените боледуват по-често от цистит, тъй като тяхната уретра е по-къса и по-широка. Тя се намира в близост до влагалището, което представлява благоприятна среда за развитие на бактерии.

Какви изследвания са необходими за диагностиката на цистита?
За диагностиката на цистита трябва да се изследва трикратно стерилна урина с антибиограма. Лечението трябва да се провежда с подходящия антибиотик, в подходяща дозировка и достатъчно дълго време. Самолечение не се препоръчва.
След приключване на лечението трябва да се проследи ефектът от него чрез извършване на нова урокултура с антибиограма. При необходимост и преценка курсът на лечение може да се повтори.

Какво можете да кажете за поликистозата?
Бъбречната поликистоза е двустранно, вродено, наследствено заболяване. Тя е една от най-честите причини, които водят до хронична бъбречна недостатъчност. При напредване на процеса се налага включване на пациента на хрониохемодиализа и в листата на чакащи за бъбречна трансплантация.

Кои други заболявания водят до бъбречна недостатъчност (освен поликистоза, може само да ги изброите)?
Други заболявания, които най-често водят до хронична бъбречна недостатъчност са гломерулонефритът и хроничният пиелонефрит.

Има ли наследственост при урологичните заболявания?
Много е трудно да се отговори на този въпрос, той като това е свързано с извършване на редица генетични изследвания. По-скоро можем да кажем, че има предразположение към някои заболявания. Едно от тях е уролитиазата, която най-често се дължи на вродени аномалии на отделителната система, начина на работа и живот, храненето, приема на течности и други фактори.
По-скоро е важно да се провеждат профилактични прегледи на пациентите за ранна диагностика на урологичните заболявания – тумори на отделителната система, доброкачествена простатна хиперплазия, уролитиаза и др.

Кога простатитът преминава от остър в хроничен?
Острият простатит спада към полово предаваните заболявания на мъжката полова система. Причинителите попадат в простатната жлеза най-често при безразборни полови контакти и при неизползване на механични контрацептивни средства. Пациентите се оплакват от чести позиви и парене при уриниране, тежест над пикочния мехур, дискомфорт в областта на перинеума и др.
Острият простатит изисква своевременна диагностика и адекватно лечение. При неспазване на тези принципи острият простатит се превръща в хроничен. Последният рецидивира често във времето и се поддава по-трудно на лечение.

Има ли връзка между възпалителните заболявания на простатната жлеза и доброкачествената простатна хиперплазия?
Възпалителните заболявания на простатата нямат отношение към развитието и прогресирането на доброкачествената простатна хиперплазия. Оплакванията при нея биват два вида – симптоми на напълването (иритативни) и симптоми на изпразването (обструктивни).
Възпалителните заболявания на простатата могат обаче да засилят или да завоалират оплакванията от страна на долните пикочни пътища.

От 09 до 11 юни 2011 в гр. Сандански се проведе традиционния Национален симпозиум по урология. Кои бяха водещите теми и какви проблеми засегнахте там?
Тази година Националният симпозиум по урология в Сандански се проведе за 16-ти път. В него взеха участие над 200 уролози от цялата страна с доклади, постери и обсъждания. Над 20 фармацевтични фирми имаха изложбени щандове.
Основните теми на симпозиума бяха диагностиката и лечението на доброкачествената простатна хиперплазия и простатният карцином, уролитиазата, туморите на пикочния мехур и бъбрека. Сериозно внимание се обърна на еректилната дисфункция, фертилитетните проблеми при мъжа, бъбречната трансплантация и др. В отделен сателитен симпозиум задълбочено се разискваха въпросите за свръхактивния пикочен мехур и симптомите на долните пикочни пътища. В края на симпозиума се обсъдиха и организационни въпроси на Българското урологично дружество.

Нещо, което желаете да споделите с читателите на сп. Мединфо?
Усилията на всички уролози у нас са насочени към непрекъснато подобряване на ранната диагностика и лечение на урологичните заболявания. В тази своя дейност те трябва да бъдат подпомагани и от своите пациенти.
Нашият призив е всички мъже над 50 години да изследват веднъж годишно своя простатен специфичен антиген (ПСА). При завишени стойности да търсят активно консултация със специалист уролог с оглед своевременно диагностициране на ДПХ и простатен карцином.