Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 8 2011

Атопичен дерматит – предизвикателството да се предотврати неговото появяване

виж като PDF
Текст A
Доц. д-р Соня Мáрина, д.м.Обща информация за атопичния дерматит (АД)
АД е хронична възпалителна дерматоза, свързана с наследствено предразположение на имунната система за хиперсензитивни реакции към антигени от околната среда. При пациентите с АД съотношението Th1/Th2 е нарушено в полза на Th2 лимфоцитите. Последните секретират провъзпалителни цитокини (IL-6, IL-8), което води до сериозна инфилтрация на левкоцити и възпаление на кожата. АД има периоди на рецидиви и ремисии. Разпространението му варира от 10 до 30% с нарастване 2 до 3 пъти в индустриалните страни през последните 20 години. АД засяга главно децата и започва между втория или третия месец след раждането с еритем и десквамация на кожата. Рецидиви се наблюдават между първата и втората година, като кожата в гънките е суха и еритемна. След 5-годишна възраст рецидиви може да няма, но кожата остава суха и чувствителна. В някои случаи АД продължава и в зряла възраст[1].

АД се характеризира с нарушаване на епидермалната бариера. Изграждащите я корнеоцити са свързани от ”междуклетъчен цимент”, съставен от специфични липиди (холестерол, свободни мастни киселини, цереброзиди и церамиди). Последните определят непроницаемостта на корнеалния слой[2].

При пациентите с АД ”междуклетъчният цимент” е нарушен поради липса на липиди, особено церамиди 1 и 3. Освен това има ”пробив”, който се получава от недостиг на инволукрин - протеин, изключително важен за формиране на протеиновата мрежа на корнеалното покритие[3] и на филагрин - протеин, включен в образуването на кератинови влакна, натрупващи се в корнеоцитите. Последните се разделят и настъпва загуба както на кохезия, така и на задържане на вода в корнеалния слой. Получава се порочен кръг: повишената пропускливост на кожата с изпаряване на междуклетъчната вода дехидратира кожата, което позволява алергените да проникват в кожата и да поддържат реактивността й[4].

Роля на колонизирането от Staphylococcus aureus
Повърхността на кожата е заселена от жива екосистема – микробактериална флора. Тя се състои от благоприятна местна (сапрофитна) и нежелана преходна (патогенна) флора. Сапрофитната флора е естествена и постоянна. Нейната плътност и състав варират в зависимост от климата, човека, мястото на вземане на пробата и др. Най-разпространените видове са коагулазонегативни и подобни стафиликоки (Micrococcus spp) и аеробни коринеформени бактерии (Corynebacterium, Brevibacterium) или анаеробни коринеформени бактерии (Propionibacterium acnes). Тази местна флора има защитна роля, като заема точките на слепване и не позволява на други, по-патогенни бактерии да се установят. Патогенната флора е преходна и се представя предимно от храносмилателната и орална такава (Enterobacteria, Clostridium, Streptococci), но и от бактерии от околната среда (Pseudomonas, Acinetobacter). Обикновено тези микроби нямат способност да се размножават и да оцеляват повече от няколко часа върху здравата кожа, но могат да причинят инфекция при нарушен епидермис. Staphylococcus aureus е най-патогенният и най-широко разпространеният вид преходна флора от разновидностите на Staphylococcus и се открива в ноздрите и гърлото при 15 до 30% от здравите хора. Корнеалният слой при 90% от пациентите с АД е предразположен към заселване от Staphylococcus aureus[5]. Последният произвежда протеини, наречени суперантигени, които при АД взаимодействат с клетките на имунната система. В резултат се повишава възпалителната реакция и се появява рецидив.

Неспособността на атопичния корнеален слой да се справи със заселването на Staphylococcus aureus се обяснява с ниското ниво на сфингозин в тъканите[6], последвано от ниски нива на церамиди и намалена дейност на метаболитния ензим – киселинна церамидаза.

Нови активни съставки, които регулират екосистемата на кожата
Екстрактът от Болдо се получава от листата на малко дърво Peumus Boldus или ”Чилийско дърво”. Той предизвиква бързо производство на β-дефенсини. Тези ендогенни антимикробни пептиди естествено регулират баланса на микробната екосистема на кожата, като разрушават клетъчната мембрана на патогенните микроорганизми. Те работят селективно, като внимателно защитават сапрофитната флора. По този начин тази нова съставка помага кожата да се запази здрава и защитена от нежелани микроби[7]. Ефектът на екстракта от Болдо върху появата на β-дефенсини 3 в кератиноцитите на здрави е изследван с количествен PCR-метод. Установено е, че екстрактът от Болдо активира производството на дефенсин 3 mРНК в съответствие със зависимостта доза-ефект (Фиг. 1). Той помага за намаляване производството на провъзпалителни цитокини (IL-8 и IL-1α), които имат противовъзпалителна роля.

Фруктозахаридите (ФОС) се получават от естествени захари (захароза и малтоза) чрез ензимен синтез, благодарение на гликозилтрансфераза. ФОС допринасят за защитата на екосистемата на кожата, като помагат за съхраняване на екосистемата или отново я балансират, за да се върне към първоначалното си състояние. Те стимулират растежа на благоприятната местна флора, като пречат на патогенната флора да ги метаболизира.

В резултат се ограничава растежът на патогенната флора[9]. ФОС могат да се разглеждат като стимулиращи фактори за основната защитна бариера на кожата, тъй като не позволяват заселване в кожата на нежелани, патогенни или опортюнистични бактерии. Проведено е изследване, което оценява влиянието на ФОС върху растежа на смесица от сапрофитни и патогенни бактерии. Резултатите показват, че ФОС стимулира растежа на сапрофитната флора, а потиска растежа на патогенната. Последното се дължи на биоселективната асимилация на ФОС от сапрофитната флора.

Атодерм ПП срещу повторно появяване/Аtoderm PP Anti-Recurrence
Лаборатория Биодерма разработва Аtoderm PP Anti-Recurrence за атопична кожа. Продуктът регулира баланса на кожната флора, възстановява нейната бариера и намалява риска от рецидиви. Патентованият комплекс Ecodefensine, комбинация от екстракт от Болдо и ФОС, възстановява баланса на сапрофитната флора и атакува S. aureus, което значително намалява рецидивите.

Двойното действие на витамин РР (ниацинамид) възстановява кожната бариера чрез стимулиране производството на липиди в корнеалния слой и чрез преструктуриране от стимулиране синтеза на инволукрин.

Сърбежът при АД се успокоява от Zanthalene, естествен екстракт от Zanthoxylum alatum.

Приготвен в силно успокояваща, хидратираща, галенова форма с висока толерантност, Аtoderm PP Anti-Recurrence осигурява незабавно комфорт на този много реактивен тип кожа. Текстурата не е мазна и бързо се резорбира.

Ежедневна хигиена
Atoderm Gel moussant
Ежедневната хигиена на атопичната кожа се провежда с почистващ, обогатен с масла гел. Измиващата база от палмово масло и ксилитол я прави мека. Почистващото действие на медния сулфат и цинковия окис намалява риска от повторно възпаление. Отличната поносимост се определя от отсъствието на аромати, сапуни, консерванти и оцветители. Гелът се нанася на влажна кожа, втрива се до образуване на пяна с последващо изплакване.

Крем за атопична кожа по време на рецидив
Atoderm PO zinc
Atoderm PO zinc е крем за интензивна грижа при рецидив на атопичния дерматит. Изразеното противовъзпалително действие се дължи на цинковия глюконат, антибактериалното на пироктоноламина, а антипруригинозното на β-ситостерола. Овлажняването и възстановяването на кожата са от глицерина и вазелина.

Фотозащитен флуид
Photoderm MINERAL SPF 50+
Лаборатория Биодерма създава първия фотозащитен продукт със 100% минерални екрани от цинков оксид и титаниев диоксид. Текстурата е ултра-флуидна и водоустойчива. Осигурява се много висока фотозащита – SPF 50+ IP UVA 22, ratio SPF/UVA = 2.9. Подходящ е както за бебета и малки деца, така и за атопична кожа, кожа алергична към химични филтри и кожа с непоносимост на слънце.