Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 5 2013

Хранене в ранна детска възраст и желязонедоимъчни състояния

виж като PDF
Текст A
Желязонедоимъчните състояния са едни от най-честите хранителни дефицити. Наред с други състояния, като белтъчно-енергийно недохранване, хиповитаминоза А и йоден дефицит, те са сериозен здравен проблем. В Европа над 20% от кърмачетата и 50% от децата на 2 години са с „намалени депа от желязо”. В някои развити страни от желязодефицитна анемия страдат над 10% от кърмачетата, а сред социално бедните слоеве на населението честотата нараства до 70%.  
 
Желязото е необходимо за редица жизнено важни функции за правилното развитие на мозъка и нервната система, особено в периода от 0 до 3 години. Дефицитът на желязо може да бъде причина за отпадналост, бърза уморяемост, бледост, нарушение в когнитивното и моторно развитие, хиперактивност, дефицит на вниманието и др. Често засегнати са бактерицидната активност на неутрофилите и гранулоцитите, което отслабва имунната защита  
 
Основните причини за развитието на желязодефицитните състояния/анемия в детската възраст са:
   
 1.    Дефицит на желязо поради малките и бързо изчерпващи се депа=  
 2.    Небалансирано хранене (прием на краве или козе мляко, ограничен прием на специални млека за кърмачета и малки деца, неправилно захранване и др.)  
 3.    Нарушено усвояване при хронични диарии, целиакия, муковисцидоза и др.  
 4.    Повишени потребности поради бързите темпове на нарастване на децата  
 5.    Повишени загуби – остри или хронични кръвозагуби (гастроезофагеален рефлукс, алергия към белтъка на кравето мляко, окултни кръвоизливи и др.)  
 6.    Паразитози, малария и СПИН
 
 
Консумацията на краве мляко от кърмачета и малки деца редуцира запасите от желязо, поради:
   
 1.    Ниското съдържание на желязо в кравето мляко.  
 2.    Окултните кръвоизливи, откривани при около 40% от здравите бебета, водещи до загуба на кръв за денонощие в количество 1.7 ml, еквивалент на 0.53 mg желязо.  
 3.    Потиснато усвояване поради високо съдържание на калций и казеин, както ниското количество на витамин С
 
 
Биоусвояемостта на желязото от майчината кърма е 50-80%, значимо по-висока от тази на кравето мляко. От млеката, предназначени за кърмачета и малки деца, се усвояват едва в 12%. Дневните потребностите от желязо във възрастовия интервал 6-12 месеца е 11 mg, от 1 до 3 години - 7 mg. Препоръчителният дневен хранителен прием би могъл да се достигне при консумация на 14 литра краве мляко при абсорбция на желязо в него едва 10%!  
 
В хранителните продукти от животински произход (месо, черен дроб, риба и др.) желязото е хемово и се усвоява почти напълно, в сравнение с нехемовото в растителните продукти. В тях се съдържат някои вещества, които влошават абсорбцията му – калций, фосфати, фитати, оксалати, танин. Тя се потиска и от дефицита на витамини А, С, В12, В6, фолиева киселина и др.  
 
Обичайно 20% от препоръчителното количество желязо се приема от месните, а около 3-6% от растителните храни.  
 
За предотвратяване на хранителния дефицит на желязо в кърмаческа и ранна детска възраст се препоръчва:
   
 1.    Изключителното кърмене или хранене с подходящи заместители – млечни формули, суплементирани с желязо  
 2.    Захранване в интервала между 4–6-ия месец с храни, богати или суплементирани с желязо  
 3.    Специални млека за деца над 1- и 2-годишна възраст. Кравето мляко да се използва в умерени количества след 12-ия месец в състава на храни и ястия.  
 4.    Прием на месни храни и растителни, богати на желязо (фасул, леща, салати, цвекло и др.), както и фортифицирани детски храни – каши и други на зърнена основа.  
 5.    Осигуряване на достатъчно плодове, зеленчуци (броколи, зеле, карфиол) или сокове, богати на витамин С, което подобрява усвояването на желязо.
 
 
При редовен прием на млеката Aptamil на Milupa значимо се редуцира рискът от желязонедоимъчна анемия в кърмаческа и ранна детска възраст. Количеството на желязото в Aptamil е съобразено с потребностите и изискванията на действащото законодателство, а системният му внос поддържа запасите в детския организъм. Наличието на лактоза, пребиотични влакнини и достатъчно витамин С повишават неговата усвояемост. От значение за профилактиката на желязонедоимъчните състояния е и адекватният внос на микроелементи (мед, цинк), витамини - А, С, Е, В2, фолиева киселина, В12 и др.  
 
Балансираното и адекватно хранене с млеката Aptamil в ранна възраст допринася за предотвратяване на хранителния дефицит на редица есенциални нутриенти и гарантира правилното физическо и психомоторно развитие на децата.