Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 12 2014

Топ 10 медицински иновации за 2015 г.

виж като PDF
Текст A
Минутка за отдих1. Мобилни екипи за лечение на инсулти

Всяка изгубена минута увеличава мозъчната увреда при мозъчен удар. Високотехнологични линейки „довеждат” спешното отделение при пациента с инсулт. Чрез използването на телемедицина, невролози в болницата тълкуват симптомите чрез видео връзка, докато в линейката парамедик медицинска сестра и КАТ лаборант извършват неврологична оценка и администриране на тъканен плазминоген активатор (tPA) при инсулт, предоставяйки по-бързо и ефикасно лечение при засегнатия пациент. Няколко болници в Германия и САЩ вече разполагат с такива мобилни екипи.

2. Ваксина срещу Денга хеморагична треска

Необходимо е само едно ухапване от комар. Повече от 50-100 млн. души в повече от 100 страни се заразяват с вируса на денга всяка година. Първата ваксина в света е разработена и тествана и се очаква да бъде представена на първите групи през 2015 г. Като по-късно същата година ще бъде пусната в продажба.

3. Рентабилен, бърз, безболезнен анализ на кръв

Дошъл ли е краят на иглите и вакутейнерите за вземане на кръв? Често резултатите са готови след дни или седмици. Новият метод използва капка кръв, взета от върха на пръста при почти безболезнена процедура. Резултатите от тестовете са готови в рамките на часове след взимането на кръвта и по този начин заболяванията могат да се хванат в ранен стадий и лечението може да започне веднага.

4. PCSK9 инхибитори и намаляване на холестерола

Статините са ефективни лекарства, които са били използвани за намаляване на холестерола при сърдечно болни пациенти в продължение на две десетилетия, но някои хора имат непоносимост към тях и не могат да ги приемат. Няколко PCSK9 инхибитори или лекарства за инжектиране, понижаващи холестерола, са в процес на разработване за тези, които не могат да използват статини. FDA се очаква да одобри първия PCSK9 през 2015г., заради способността му да намалява значително LDL-холестерол до нива, невиждани досега.

5. Антитялото - лекарство Конюгати

Химиотерапията е единствената на разположение за лечение на някои видове рак, която разрушава раковите клетки, но уврежда и здравите клетки в същото време. Обещаващ нов подход при напреднал рак със селективни цитостатици за туморните клетки, цели избягване разрушаването на нормалната, здрава тъкан.

6. Имунни чекпойнт инхибитори

Ракът убива приблизително 8 млн. души годишно и е трудно да се лекува, да не говорим за излекуване. Имунните чекпойнт инхибитори са позволили на лекарите да направят значително по-голям напредък срещу рака, отколкото те са постигнали в продължение на десетилетия. В съчетание с традиционната химиотерапия и лъчетерапия, новите лекарства стимулират имунната система и предлагат дългосрочни ремисии за пациенти с метастатичен меланом и има все повече доказателства, че те могат да помогнат и при други видове злокачествени заболявания.

7. Безжичен сърдечен пейсмейкър

През 1958 г. е имплантиран първият сърдечен пейсмейкър. Оттогава технологиите не са се променили много. Генератор на импулси с размер на монета и тънка тел или жица, вкарана през вена, осигурява на сърцето ритмична сърдечна дейност. Жиците обаче могат да се компроментират и да стане инфекция в около 2% от случаите. Безжични сърдечни пейсмейкъри с размери на витамин могат да бъдат имплантирани директно в сърцето и без хирургическа намеса, като по този начин се предотвратяват неизправностите, усложненията и ограничаването на ежедневната физическа активност.

8. Нови лекарства за идиопатична белодробна фиброза

Близо 80 000 американци с идиопатична белодробна фиброза ще могат да дишат по-лесно през 2015 г., тъй като съвсем наскоро FDA одобри две нови експериментални лекарства. Пирфенидон и Нинтеданиб забавят прогресирането на това смъртоносно белодробно заболяване, причиняващо увреждане на алвеолите. До момента нямаше лечение за идиопатичната белодробна фиброза, при която продължителността на живота след поставяне на диагнозата е от 3 до 5 години.

9. Еднократно интраоперативно лъчелечение при рак на гърдата

Откриването и лечението на рака на гърдата в ранните му стадии често може да доведе до излекуване. За повечето жени с рак на гърдата в ранен стадий, следоперативното отстраняване на образуванието, следват седмици на лъчетерапия, за да се намали вероятността от рецидив. Интраоперативната лъчетерапия (или IORT) фокусира радиацията върху тумора по време на операция като еднократна доза, и вече е доказала ефективността си.

10. New Drug от сърдечна недостатъчност

Angiotensin-receptor neprilysin inhibitor или ARNI е препоръчан за ускорено одобрение за употреба от FDA, поради впечатляващата му ефективност в сравнение с АСЕ инхибитора Еналаприл, който е сегашният „златен стандарт” за лечение на пациенти със сърдечна недостатъчност. Уникалното лекарствено съединение ще доведе до промяна на парадигмата в терапията на сърдечната недостатъчност.