Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 1 2015

10-те най-необичайни медицински процедури

виж като PDF
Текст A
Минутка за отдихЛицеви трансплантации 

Повечето процедури в пластичната хирургия са краткотрайни, например трапчинките на бузите отнемат десет минути, а цялостният лифтинг - от два до пет часа. Тогава каква процедура би отнела цял ден? За фотошоп в реалния живот екип от тридесет хирурзи се труди в продължение на 24 часа, за да даде на човек ново лице. Въпреки частичните трансплантации, извършвани преди и почти пълната трансплантация направена на жена в Кливланд, тази процедура (извършена във Vall d'Hebron Hospital в Барселона) е първата, която включва пълно покриване на лицето. Това означава ли, че Светът ще започне да вижда копия на известни личности? Не. За самата процедура трябва действителна подмяна на лицето. В този случай лицето, челюстта и всичко останало са от неизвестен донор.

 

Кръвопускане (флеботомия)

Кръвопускане - практиката на често отнемане на обилно количество кръв е широко практикувана през Средновековието като панацея за всичко - от чума до акне. Средновековните методи на кръвопускане варират от поставяне на вендузи до просто пробиване на артерия. Днес се провеждат терапевтични флеботомии (основно чрез спринцовка) за лечение на хемохроматоза.

 

Пиявици

Друго лечебно средство от средновековното медицинско минало на Европа са пиявиците. Подобно на кръвопускането, пиявици са използвани, за да изсмукват „лошата кръв”, която според средновековните лекари е причина за много от заболяванията на техните пациенти. В съвременната медицина обаче пиявици се използват в реконструктивната хирургия, тъй като осигуряват вакуум ефект, подпомагащ стимулирането на кръвообращението. Този процес е от решаващо значение, за да помогне на притока на кръв, например, възстановяването на откъснат пръст.

 

Дистракционна остеогенеза

Преодоляването на дефицита във височината, може да включва носенето на високи обувки, но пък тогава може да си счупите краката. При процес, наречен дистракционна остеогенеза - за първи път приложен от руския лекар Гаврил Илизаров през 50-те години - кортексът, или най-външната обвивка на костта, се чупи и след това изкуствено се разтяга чрез метални скоби. Новата кост тогава расте от двата края на фрактурата, за да се запълни кухината, докато скобите се настройват внимателно, за да се раздалечават краищата. Този цикъл на растеж на костите и разтягане се повтаря, докато се достигне желаната дължина. Процедурата обикновено се използва за коригиране на вродени костни дефекти или при някои хора, за да се добавят няколко сантиметра към височината си.

 

„Дебридман” с ларви

Дебридман терапията с ларви включва поставяне на дезинфекцирани ларви (ларви на мухи) върху отворени рани. Ларвите ефективно изяждат всяка некротична тъкан, оставяйки само здравата. Те също така дезинфекцират раната, като убиват наличните вредни бактерии. Терапията е често използвана през 30-те и 40-те години на миналия век, но започва да губи популярност след появата на пеницилина. Въпреки това, с появата на резистентни на антибиотици „Superbugs” като MRSA, ларвите са отново на фронтовата линия, неоставяйки мъртва тъкан след себе си.

Кърма

Бихте ли искали химиотерапия с чаша мляко? Онколозите обърнаха внимание през 2009 г. на историята на един баща, който пиел кърмата на дъщеря си, като средство за борба със собствения си рак. Считано за „доста алтернативно” лечение към момента, ново проучване от изследователи от Университета в Лунд и Университета в Гьотеборг (и двата в Швеция) предполагат, че кърмата може би убива раковите клетки. Вещество, известно като HAMLET (human Alpha-lactalbumin made lethal to tumor cells), намерено в кърмата, се появява, за да предизвика смъртта на раковите клетки, въпреки че учените все още не са сигурни в това.

Криогенна терапия

Криогенната терапия е решение за тези, които биха искали да разпускат като Тед Уилямс, без да трябва първо да минат през неприятния процес на умиране. Пациентите, облечени само по бански, са затворени в охлаждаща камера - обикновено с течен азот (-150°C) за 2-4 минути. Това предизвиква тялото да освобождава ендорфини (естествено болкоуспокояващо за организма) и помага на тези, които страдат от заболявания като фибромиалгия, за да потисне болката им. Процесът също е бил използван от атлетите, като метод за рехабилитация.

 

 

Уротерапия

Докато астронавтите могат да пият рециклирана урина по необходимост, някои хора на Земята пият неподправената такава като хомеопатично лечение. Поддръжниците на това алтернативно лечение твърдят, че урината съдържа антитела, които могат да помогнат на тялото да се предпази от заболявания като рак, СПИН и др. Поради липсата на задълбочени научни изследвания на тази теория, организации като American Cancer Society не заема твърда позиция по отношение на лечението.

 

Супа от фалос на тигър

Някои хора в азиатските страни са виновни за разбирането на израза „Вие сте това, което ядете” твърде буквално. В продължение на хиляди години, практикуващите традиционна китайска медицина, са поглъщали всичко от змии, потопени в оризово вино за жизненост до ядене на лапата на мечка за мечешки сила. Въпреки това, един от най-екзотичните примери на тази практика е консумацията на супа от изсушен тигров фалос за мъжественост. Въпреки че международната търговия с тигрови части е забранена от 1987 г., бракониерството все още задоволява апетита на черния пазар за голямата котка. С по-малко от 3 200 тигри, останали в дивата природа според Световния фонд на дивата природа, може би мъжете с проблеми с либидото трябва просто да променят имената си.

 

Прах от перли

Носенето на перли би могло да има друго значение. Прилагани като прах или под формата на крем, разтрошени перли се използват в традиционната китайска медицина като средство за грижа за кожата. Практикуващите твърдят, че тази терапия лекува не само акне, но и удължава продължителността на живота и забавя стареенето.